De Weddenschap archief

 

 

Editie 2020/2021

 
Editie 2020/2021
De organisatie van De Weddenschap is blij dat weer drie fantastische leescoaches bereid zijn om jongeren te stimuleren te gaan lezen. Famke Louise, Jeangu Macrooy en Dio zijn er klaar voor om komend seizoen de uitdaging aan te gaan.

De organisatie van De Weddenschap, het landelijk leesbevorderingsproject van Stichting Lezen voor leerlingen van het praktijkonderwijs, vmbo en studenten van het mbo is gestart met de voorbereidingen voor een jubileumeditie. De Weddenschap bestaat 10 jaar en dit gaat gevierd worden. Maar is het wel zo'n feest? Uit onderzoek www.lezen.nl/nl/laten-we-lezen-weer-omarmen blijkt dat Nederlandse jongeren slecht scoren op leesvaardigheid en leesplezier. Reden genoeg om een leesoffensief te starten.

Peter van Duijvenboden (Teamleider projectontwikkeling en innovatie Stichting Lezen): 'Aarzelende lezers zijn gebaat bij een community die uitstraalt dat lezen er gewoon bij hoort. We willen daarom bij 10 jaar De Weddenschap nadrukkelijk inzetten op docenten en directies en het liefst ook ouders. Zien lezen doet lezen. Bibliotheken spelen een belangrijke rol bij het leveren van de collectie en boekenadvies.'
 
 

 

Leescoaches 2020/2021

 
Jeangu Macrooy

Jeangu Macrooy

Singer-songwriter

Wie is Jeangu?
 
Leescoach Jeangu Macrooy is zanger en songwriter. In 2021 vertegenwoordigt hij Nederland tijdens het Eurovisie Songfestival in Rotterdam.
Vroeger las ik veel fantasy. Als tiener ben ik bewust Engelse boeken gaan lezen. Lezen helpt me ook bij het schrijven van songteksten. Ik doe mee aan De Weddenschap omdat lezen je veel kan brengen.
 
Echte Amerikaanse jongensLeugenaar leugenaarConfettiregen
 
Jeangu Macrooy
 
Echte Amerikaanse jongens
 
Jeangu leest Leugenaar, leugenaar
 
Confettiregen
 
 
Vragen gesteld aan Jeangu Macrooy
 

Hoe ben je op het idee gekomen om een song-writer te worden?
 

Ik was 10 toen ik ontdekte dat ik zingen leuk vond, en op een gegeven moment ben ik gaan maken wat ik graag zou willen horen. Dat was een hele mooie manier om mezelf uit te drukken en emoties een plek te geven.
- Jeangu Macrooy
 
Ben je gelovig of religieus?
 

Ik ben niet religieus, maar ik ben wel spiritueel.Dus ik geloof wel dat er "meer" is en dat misschien niet makkelijk te verklaren is. Ik geloof zeker wel in god, maar dat is voor mij wel een heel abstract fenomeen.
- Jeangu Macrooy
 
Heeft je naam een bijzondere betekenis?
 

Mijn naam is een combinatie van mijn moeders naam: Jeanette en vaders naam: Guno, dus Jeangu.
- Jeangu Macrooy
 
Ik heb een boek uitgelezen, maar die staat niet op deze lijst. Wat nu?
 

Bij De Weddenschap mag je zelf weten wat je leest. We hebben niet een speciale lijst die je moet lezen. Er zijn wel verschillende voorbeeldlijsten met boeken die de leescoaches lezen. Iedereen kiest zelf een eigen boek.
- Jeangu Macrooy
 
 
Famke Louise

Famke Louise

Zangeres/vlogger/model

Wie is Famke?
 
Leescoach Famke Louise is vlogger, model en zangeres. Sinds 2016 heeft ze haar eigen youtubekanaal.
Ik doe mee aan De Weddenschap omdat ik nooit eerder zoiets gedaan heb. Of ik lezen leuk vind, hangt af van het boek. Ik houd van boeken waar je iets van kan leren, of die over interessante mensen gaan.
 
DubbellevenAbdelhak NouriRoes
 
Famke Louise
 
Dubbelleven
 
Famke Louise leest biografie Nouri
 
Roes
 
 
 
DIO

DIO

Rapper

Wie is DIO?
 
Leescoach DIO is rapper, bekend van de nummers.., Lomp en Famous, Stuk, Tijdmachine, Aye en Luchtkastelen.
Vroeger heb ik niet veel gelezen. Tijdens de Coronacrisis ben ik begonnen om elke avond te lezen. Ik hou van autobiografieën van inspirerende mensen. Ik zou het zelf heel leuk gevonden hebben als ik op de middelbare school zo'n project als De Weddenschap had gehad.
 
Norwegian woodLand van dadels en prinsenDe vegetariër
 
 
Land van dadels en prinsen
 
De Vegetariër
 
DIO heeft laatste boek uit
 
 
Vragen gesteld aan DIO
 

Wil je een potje Fortnite met me spelen?
 

Ik zou dat super graag willen, ik houd van games, maar ik heb Fortnite nog nooit gespeeld. Dus dat zou ik eerst moeten leren, want ik moet daarbij ook vertellen dat ik niet zo heel goed tegen mijn verlies kan. Dus ja, leer het me en dan spelen we een potje. Lets go!
- DIO
 
Wat is je favoriete boek en waarom?
 

Het zijn eigenlijk boeken, boeken die ik de laatste tijd heb gelezen. Dat zijn "Sapiens", "Homo Deus" en "21 lessen voor de 21ste eeuw", allemaal van de schrijver Yuval noah Harari. Wat ik zo tof en interessant vind aan deze boeken, is dat het voor mij een hele grote les is geweest. Het gaat over ons, de mens, en hoe we ons hebben geëvolueerd tot wie we nu zijn, en wat daar in de geschiedenis voor nodig is geweest, religie en de hele agrarische revolutie en ga zo maar door. En dat vindt ik super interessant, want het verteld ons gewoon over wie we zijn. Het gaat daarbij ook over wat er mogelijk in de toekomst voor ons in het verschiet ligt, de komst van artifical intelligence en ga zo maar door. Er waren heel veel eye-openers voor mij, en dat heb ik met heel veel plezier gelezen. Als je geÏnteresseerd bent in wie je bent en wie wij zijn, als mens, zou ik het iedereen kunnen aanraden om het te lezen.
- DIO
 
 
 

 

Top 10 2020/2021

 
1   Abdelhak Nouri - Khalid Kasem
 
2   Aan de bal - Lieneke Dijkzeul
 
3   Password - Mirjam Mous
 
4   Dubbelleven - Chinouk Thijssen
 
5   Het leven van een Loser - Jeff Kinney
 
6   Roes - Caja Cazemier
 
7   Echte Amerikaanse jongens - Jason Reynolds
 
8   Harry Potter en de steen der wijzen - J.K. Rowling
 
9   Darius de Grote is niet oké - Adib Khorram
 
10   Spijt! - Carry Slee
 
 
 
<  Editie 2021/2022Editie 2019/2020  >
 

<  Archief