Onder de radar - Marcel van de Ven
ONDER DE RADAR
Schrijver: Marcel van de Ven
Uitgever: Kluitman
Genre : jeugdboek, thriller, fictie, schoolverhaal
Aantal pagina's: 183 pagina's
Leeftijd doelgroep: 13 jaar en ouder

Inleiding
Er zijn drie hoofdpersonen in het boek, Elin, Hannah en Alex. Dit zijn de ik-personen in het boek. Je beleeft het boek vanuit deze personen. Het boek speelt zich af in de huidige tijd.
Alex, Hannah en Elin zitten bij elkaar in de klas. Ze hebben allemaal hun eigen leven en problemen. Alex vindt het vervelend dat zijn neef Sam zo stoer doet de laatste tijd. Hij heeft het steeds over wapens en drillrap. Elin is vorig jaar haar vader verloren en ze wordt gechanteerd door haar ex-vriendje Sam. Hij heeft bepaalde foto's van haar en dreigt deze rond te sturen via social media.
Hannah is een nieuwkomer op school en wordt daardoor gepest. Thuis heeft ze vaak problemen met haar moeders nieuwe vriend André.
Hannah en Elin moeten samen een opdracht maken voor Engels. Hierdoor worden ze goede vriendinnen. Dan slaat het noodlot toe: een paar jongens halen een streek uit met Hannah. Zij weten naaktfoto's van haar te bemachtigen. Deze plaatsen ze op het digibord op school. Alex komt erachter dat Sam dit gedaan heeft. Tijdens deze ruzie trekt Sam een mes. Alex probeert dit af te pakken, maar snijdt hierdoor Sam. Alex vlucht het oude schoolgebouw in. Hannah heeft zich vanuit schaamte ook verstopt in het oude schoolgebouw.
Uiteindelijk besluiten ze de verkoper van het wapen te gaan confronteren. Uit angst belt Hannah de politie. Iedereen wordt opgepakt. Elin komt ook naar het politiebureau. Nu gaan alle balletjes rollen. Hannah en Elin krijgen allebei de juiste hulp bij hun problemen. Sam en Alex krijgen een taakstraf en Sam verplichte begeleiding en gaat uiteindelijk naar een internaat.

Beoordeling
Ik vind dat het verhaal duidelijk opgebouwd is, omdat er eerst aandacht wordt besteed aan de hoofdpersonen en hun dagelijkse problemen. Deze problemen komen daarna duidelijk terug in het verhaal. En bij het slot komt er hulp voor iedereen. Er zijn regelmatig flashbacks naar het verleden. Hierdoor kunnen de problemen van de hoofdpersonen beter begrepen worden.
Citaat: 'Mis je je vader erg?' 'Heel erg, antwoordt ze meteen.' 'Hij was heel lief, ging altijd met mee naar paardrijden en we hielden alle twee van fietsen. Ik heb geen broertjes of zusjes, dus nu heb ik alleen mijn moeder nog.'
Naar mijn mening bouwt de spanning in het boek zich op. De gebeurtenissen volgen elkaar logisch op. En pas later wordt het echt spannend. Je denkt dan zelf ook vaak: Gaan ze die foto echt op het digibord zetten? Wat gaat Sam met die wapens doen, gaat hij ze echt gebruiken? En later: Wat gaat er nu met de kinderen gebeuren? Welke straffen krijgen ze? Zien ze in dat de kinderen echt hulp nodig hebben?
Persoonlijk vind ik de geloofwaardigheid van het boek enorm groot. Alle problemen zijn echt van deze tijd en realistisch. Vrijwel dagelijks hoor je in het nieuws over dergelijke zaken. Vanwege de actualiteit, wordt het boek extra interessant. De geloofwaardigheid wordt nog groter omdat de schrijver ook al jarenlang werkzaam is bij de politie. Hij heeft zijn ervaring zeker meegenomen in het boek.
Citaat: Ik heb een uur huilend gedoucht en me voorgenomen om het allemaal te vergeten. Sam ging vast niets doen met dat filmpje en die foto's. Dat zou hij nooit durven.
Mijn indruk is dat het boek goed leesbaar is. Het zijn allemaal normale zinnen en duidelijke woorden. Hierdoor is het boek goed te begrijpen en zeker niet langdradig. Elk hoofdstuk is geschreven vanuit een andere persoon. Boven het hoofdstuk staat ook duidelijk de naam. Dus als je aan het hoofdstuk begint weet je al vanuit wie het hoofdstuk geschreven is.
Citaat: Hannah
'Hé Hannah, leuke pyjama!' zegt een meisje uit de derde klas met een grijns. Verbaasd kijk ik haar na. Ik heb gewoon een spijkerbroek en een t-shirt aan.
Ik heb geen twijfel over de goed uitgewerkte boodschap van de schrijver. Hij wil de lezer kennis laten maken met de veel voorkomende problemen bij jeugd in deze tijd en dat je in gaat zien wat het allemaal teweeg kan brengen. Dit wordt extra duidelijk door het nawoord van de schrijver gevolgd door 11 pagina's met uitleg over de onderwerpen in het boek: groepsdruk, wapens, sexting, huiselijk geweld en chantage. Als laatste zijn er twee pagina's gevuld met gegevens van hulporganisaties zoals De Kindertelefoon.

Slot
Als je een boek wil lezen waardoor je echt met beide benen staat in de wereld met de problemen die tieners op dit moment vaak mee maken, dan moet je zeker 'Onder de radar' lezen. Aan de ene kant ervaar je de worstelingen van iemand die uitermate stoer wil zijn en ook zeker stoer gevonden wil worden. Aan de andere kant zie je direct welke impact dit gedrag op het leven van een ander heeft. Ook is er zicht op waar dit allemaal toe kan leiden en wat dit met je toekomst kan doen. Ik vind het hierdoor echt een goed boek om te lezen en raad het iedereen ook zeker aan. Het is een mooie spiegel waar je in kan kijken. Wij leven immers in de wereld waar deze problemen dagelijks voor (kunnen) komen.
- M.Elzendaalcollege
 

Geschreven op 18 november 2022