Zoek naar boeken op
 
 
 
 

Leestip

 

 
 

Match - Buddy Tegenbosch


7 recensies

 

1

Ik vind het een leuk boek, het is alleen niet zo leuk boek als je niet van voetbal houd. Maar als je van voetbal houd is het een super leuk boek.
- 4.   ★★★★
 
 
>
 

2

Titel: Match
Schrijver: Buddy Tegenbosch.
Uitgev van Goor
Genre: Young Adults.
Aantal pagina's: 224.
Doelgroep: Kinderen tussen de 12 en 15 jaar die van voetbal, vriendschap en familie houden.

Korte samenvatting.
Jim heeft moeite om over dingen te praten, vooral over zijn zieke zus Izzy. Hij wordt samen met zijn beste vriend Jabbar gescout bij jong PSV. Samen gaan zij op trainingskamp.
loopt op het trainingskamp een blessure op en de kanker van zijn zusje is teruggekomen. Jim heeft het daar heel erg moeilijk mee. Het kost hem veel tijd om zich te concentreren op zijn herstel en daardoor kan hij niet tegelijkertijd bij zijn zusje zijn. Dat kost hem veel moeite.
Jim doet de oefeningen die hij nodig heeft om te herstellen, ook al weet hij dat ze niet werken. Hij moet zo snel mogelijk weer op het veld staan, want dan voelt hij zich vast weer beter. Hij is er elke dag voor zijn zusje en bezoekt haar dan.
De dokter nodigt Izzy en haar ouders uit voor een evaluatiegesprek om te overleggen hoe het met de kanker van Izzy gaat. Er wordt verteld dat zij een nieuwe nier nodig heeft. Zijn ouders zijn al getest of zij een nier kunnen doneren, maar dat is helaas niet mogelijk. Het blijkt dat Jim de perfecte donor is. Hij wil graag zijn nier doneren, maar hij moet nog even wachten, want over een paar dagen word hij 18 en dan pas is het toegestaan. Dan doneert hij dan zijn nier. Uiteindelijk komt alles goed, Jim herstelt, want zijn oefeningen blijken toch te werken en PSV heeft nog steeds interesse in hem. Ook herstelt Izzy van haar kanker. Hiermee eindigt het verhaal. Het is een gesloten einde.
Het verhaal speelt zich af in het heden, want er is goede apparatuur om kanker te genezen. Ook is er sociale media uit het heden en Michel Valke komt er in voor.

Plus en minpunten.
De opbouw van het verhaal.
- Ik vind het verhaal heel fijn om te lezen, omdat het verhaal chronologisch geschreven is en er geen flashbacks en flashforwards inzitten. Dat maakt het voor mij ook overzichtelijk en daardoor vind ik het dus prettig om te lezen. De verhaalopbouw begint positief (Jim wordt gescout voor PSV), daarna komt hij in een dieptepunt (Jim raakt geblesseerd en Izzy krijgt kanker), hierna word het verhaal weer positief (Jim hersteld en PSV blijft interesse hebben en Izzy herstelt van haar kanker).

De opbouw van spanning.
- Er is veel spanning in het boek. Van het begin tot het eind. Dat komt doordat er veel onverwachte dingen gebeuren, zoals de blessure die Jim krijgt en dat Izzy opnieuw kanker krijgt. Beide dingen zijn erg spannend omdat je niet weet of het goed komt. Een voorbeeld hiervan is dat Jim zijn vriendin onverwachts langskomt op zijn vakantie.
- De geloofwaardigheid van het verhaal. Het verhaal is erg realistisch, omdat alles wat er in het verhaal gebeurt, je in het echt ook kan overkomen. Het kan natuurlijk zijn dat je voor PSV wordt gescout en op een trainingskamp geblesseerd raakt. Ook kan het voorkomen dat je zusje kanker heeft gehad en dat diezelfde kanker is teruggekomen.
Voorbeeld: "Met succes doorloopt hij de jeugdopleiding van PSV en als hij zeventien is, krijgt hij tijdens zijn zomervakantie in Zeeland bericht dat hij eindelijk mee mag op trainingskamp."

Schrijfstijl van de schrijver. De schrijfstijl spreekt mij aan, omdat hij zinnen schrijft met makkelijke woorden. De betekenis van de woorden zijn voor mij duidelijk en daardoor begrijp ik het verhaal gemakkelijk.
Van de makkelijke woorden in het boek: "Maar wanneer ze weer thuis zijn, blijft er van dat geweldige gevoel weinig meer over."

- boodschap van het verhaal. Deze uitspraak komt af van een uitspraak van de tennisster Martina Navratilova.
Zij zei: "Meedoen is belangrijker dan winnen", had zelf waarschijnlijk verloren.
Dit verwijst naar de mentaliteit van een topsporter. Jim legt bijvoorbeeld uit dat hij dagen chagrijnig kan zijn als hij een wedstrijd verliest. Het benadrukt hoe groot het offer is dat Jim brengt door te kiezen voor orgaandonatie, waarmee hij zijn sportcarri're op het spel zet.

Slot boek "Match" bevat een realistisch verhaal over de worstelingen van Jim, die wordt gescout door PSV, geblesseerd raakt en ook zijn zieke zusje moet ondersteunen. Het boek heeft een fijne opbouw, spannende momenten en het is een geloofwaardig verhaal. De schrijfstijl is gemakkelijk te begrijpen en de boodschap laat erg goed Jim zijn mentaliteit zien. Ik zou dit boek aanraden aan mensen die van realistische verhalen houden. Ook zou ik het boek ook aanraden aan mensen die het leuk vinden om over leuke dingen zoals voetbal en vriendschap te lezen, maar ook tegelijkertijd over verdrietige dingen die kunnen gebeuren.
- J.
 
 
>
 

3

Ik vond het een heel leuk boek een van de leukste boeken die ik heb gelezen ik raad het 100% aan ook als je niet van voetbal houd.
- A.   ★★★★★
 
 
>
 

4

'Match' gaat over voetbal, maar het is bovenal een goed verhaal! Ook als je geen groot voetbalfan bent. Je kunt goed meeleven met de hoofdpersoon en je bent steeds weer benieuwd hoe het verhaal verder gaat.
- K.   ★★★★★
 
 
>
 

5

Het was een leuk boek.
- R.   ★★★★
 
 
>
 

6

Match is een mooi boek. De titel kan op verschillende manieren worden uitgelegd en dat maakt het een veelzijdig jeugdboek. Het is geschikt voor jongens en meisjes om te lezen.
- J.   ★★★★★
 
 
>
 

7

Het geeft een mooi kijkje in het leven van een topsporter en het last ook zien dat andere zaken ook erg belangrijk zijn. Niet alles draait om sport. Geschikt voor jongens en meisjes.
- J.   ★★★★★
 
 
>
 
 

< Leestip