Lessuggesties


Snel naar: Personages   Leeskracht   Recensie   MBO   Praktijkonderwijs
Na het lezen nog wat extra's doen? Hier zijn een aantal lessuggesties om De Weddenschap voor jou en de leerlingen nog leuker te maken. De lessuggesties komen onder andere van Manon Sikkel Kinderboekenambassadeur, Nieuws in de klas, Leeskracht, VO-Content in WikiWijs.
Kies een opdracht die je het meest aanspreekt en het beste bij jouw leerlingen past. Natuurlijk kan je ook je eigen opdrachten inzetten.
Hieronder staan een paar voorbeelden van opdrachten voor verschillende niveaus om al mee aan de slag te gaan!
 

Verplaats je in één van de personages


nieuwsindeklas.pngDeze opdracht is gemaakt door Nieuws in de klas. Met deze opdracht wordt het lezen van nieuws gecombineerd met het lezen van fictie. Leerlingen kruipen in de huid van het hoofdpersonage van een boek. Vanuit dit perspectief lezen de leerlingen artikelen uit het nieuws.
Om een beeld van het hoofdpersonage te hebben gaan ze op zoek naar fragmenten waarin duidelijk wordt wat het personage voelt en denkt. Daarnaast noteren ze de interesses van het hoofdpersonage. Door deze lessuggestie ervaren leerlingen dat hetzelfde nieuws verschillend ontvangen kan worden. Daarnaast leren ze zich inleven in een personage uit een boek.
www.nieuwsindeklas.nl Ext

 

Een Recensie


vo-content-logo.jpgLeerlingen schrijven een recensie over het boek dat ze hebben gelezen. Op Wikiwijs staan tips hoe leerlingen een goede recensie kunnen maken. Vraag de leerlingen ook de recensie te uploaden op de website bij de gekoppelde boeken, zodat andere leerlingen dit kunnen lezen wanneer ze een keuze maken voor een nieuw boek.
www.wikiwijs.nl Ext
 

MBO


Voor het mbo is er een apart document hoe De Weddenschap ingezet kan worden.
>Document Tips voor MBO (PDF)
 

Praktijkonderwijs


Steeds meer scholen voor praktijkonderwijs doen mee aan De Weddenschap. Ook laagtaalvaardige leerlingen uit schakelklassen of speciale taalklassen doen mee aan De Weddenschap. Voor elke leerling bestaat een boek op niveau. Stripboeken bieden ook vaak een uitkomst door de combinatie van tekst en beeld.
>Document Lezen Praktijkonderwijs (PDF)
>Document Kernleerplan burgerschap vmbo (PDF)