Black poetry bij het onderwerp oorlog en vrijheid


ONDERSTAANDE OPDRACHT IS GEMAAKT DOOR ANIKA VERSCHUUR VOOR PRO LEERLINGEN.

Bij black poetry, in het Nederlands ook wel 'Stiftgedicht' genoemd, gaat het om het wegstrepen van woorden en het laten overblijven van mooie woorden die samen iets zeggen. Hiernaast zie je een voorbeeld. Hier is alles weggestreept en onleesbaar gemaakt, behalve de 9 vooraf gekozen woorden. Deze zijn met witte lijnen als een soort van paadjes met elkaar verbonden, zodat je de volgorde ziet. Kijk via google bij afbeeldingen naar de meest prachtige creaties om de leerlingen te inspireren (en uit te dagen!).

Kijk hier (www.schrijvenonline.org) Ext voor de werkwijze en leuke lessuggesties! Of bekijk één van de vele voorbeeldfilmpjes op YouTube. Zoek daarbij op stiftgedicht voor Nederlandse voorbeelden en op black poetry voor Engelse voorbeelden.

De opdracht krijgt meer inhoud wanneer je de leerlingen een bladzijde geeft uit een boek dat ze voorgelezen of gehoord hebben, zodat ze weten waar de tekst over gaat en welk verhaal erachter ligt. Kopieer dus voor iedereen dezelfde bladzijde uit zo'n verhaal of geef ze de keuze uit 3 verschillende bladzijdes, waarbij het aantal woorden op de bladspiegel oploopt en men dus kan kiezen wat men prettig vindt. Zorg voor voldoende zwarte stiften en leg iets onder de blaadjes i.v.m. doordrukken.
stiftgedicht1.jpg