Raadgedicht


ONDERSTAANDE OPDRACHT IS GEMAAKT DOOR ANIKA VERSCHUUR VOOR PRO LEERLINGEN.

Schrijfster Rian Visser begon in 2015 in samenwerking met Het Poëziepaleis, de website www.raadgedicht.nl Ext om kinderen en leerkrachten te stimuleren meer met gedichten te doen op een laagdrempelige en leuke manier, bedacht zij de vorm van het raadgedicht. Bestaande dichters schrijven een nieuw gedicht maar daarbij wordt 1 woord verstopt onder een rode balk. Samen met de klas ga je raden welk woord er op die plek moet staan.

Het werkt als volgt. Gedurende het jaar wordt Raadgedicht steeds in blokken van 10 weken online gezet. Je hebt de variant van leeftijd 10+, welke van september tot november online staan en je hebt de variant van 14+, welke vanaf eind januari (start van de Poëzieweek) online staan.

Laat je niet foppen door de 10+ leeftijdsaanduiding, deze gedichten zijn bedoeld voor bovenbouw primair onderwijs en onderbouw voortgezet onderwijs. De 14+ categorie is voor hogere vo groepen en volwassenen, maar ik raad je aan om bij beide categorieën te kijken naar iets geschikts voor je groep.
Elke week op maandagochtend komt in die periode het nieuwe raadgedicht online. Je bekijkt het gedicht met de klas en bedenkt samen wat er kan staan. Je kijkt daarbij naar kenmerken zoals rijm, ritme (metrum) en betekenis. Na een eventuele stemming of het eerst zelfstandig laten bedenken en dan samen tot een antwoord komen, kun je gedurende de week de inzending insturen middels een formulier dat op de website staat. Je kunt dit als groep van een school doen maar ook individueel. Op vrijdagochtend wordt de oplossing bekend gemaakt en kun je zien welke woorden er landelijk ingezonden zijn. Dit doen ze via een woordwolk, waarin de oplossing in het rood geschreven staat en de grootte van het woord aangeeft hoe vaak het woord gekozen is. De inzendingen die het goed hadden komen in de eregalerij en aan het einde van het blok wordt een winnaar bekend gemaakt.

Alle Raadgedichten van 2015 tot nu zijn verzameld op de site en kunnen nog altijd gespeeld worden! Het enige dat ontbreekt is het insturen van de inzending, maar door zelf het Raadgedicht op maandag te bekijken en de oplossing op vrijdag prijs te geven kun je toch een blok van 10 weken nabootsen in je klas. Houd eventueel een eigen erelijst bij met goede antwoorden en kijk wie er na 10 weken de meeste goed had.

Sinds een aantal jaar worden er bij elk Raadgedicht lesideeën bedacht en zie je een filmpje van de dichter die reageert op de ingezonden oplossingen en uitlegt waarom hij gekozen heeft voor dat ene woord. Hierdoor kun je het meedoen aan raadgedicht makkelijk omtoveren tot een zeer leuke werkvorm van leesbevordering.

Verder uitbreiden?
Hang een uitgeprinte versie van het raadgedicht op in de teamkamers, op leerling toiletten, in de aula of waar dan ook, met stift of potlood erbij en raden maar!
Tijdens rekenen/wiskunde de antwoorden verzamelen, lijsten maken, een woordwolk met oplossingen, grafieken van de uitslagen en natuurlijk een winnaar trekken!