Tjindjara trapt af op Accent Praktijkonderwijs Hoogvliet

29/10/2018
images/tjindara-x6.jpg
Vandaag start Tjindjara De Weddenschap op Accent Praktijkonderwijs Hoogvliet. Tjindjara en de school zijn er klaar voor. Wil je meer weten over Tjindjara en de boeken die zij gaat lezen kijk op deze pagina.

Zet je wekker! Lize Korpershoek op NPO radio 1

28/10/2018
images/lize-x4.jpg
Sta maandag 29 oktober extra vroeg op want om 6.50 vertelt Lize Korpershoek aan Winfried Bayens op https://www.nporadio1.nl/ hoe zij, Tjindjara en Ruben Annink iedereen aan het lezen gaan krijgen. Maandag 29 oktober gaat De Weddenschap van start. Leerlingen van pro, vmbo en mbo gaan de uitdaging aan om drie boeken in zes maanden te lezen. Natuurlijk lezen docenten ook mee!

Start De Weddenschap 2018/2019

10/09/2018
images/2018-poster-800.jpg
29 oktober start het achtste seizoen van De Weddenschap. De nieuwe leescoaches zijn klaar voor het nieuwe seizoen. Tjindjara, Ruben Annink en Lize Korpershoek zullen eind oktober de landelijke aftrappen verzorgen. In het filmpje kan je zien welke boeken zij gaan lezen. Docenten en leesprofessionals kunnen zich alvast aanmelden.
In oktober verschijnt Nog een Stuk, een speciale voorleesbundel voor het vmbo. De poster en de flyer van De Weddenschap en de bundel worden gratis verspreid onder vmbo-docenten Nederlands, leraren in opleiding en educatief medewerkers van de bibliotheken.
Docenten kunnen zich nu inschrijven, deelname is gratis.

De Weddenschap from MediaMucho on Vimeo.


De Weddenschaptrofee

16/05/2018
images/weddenschaptrofee.jpg
De Weddenschaptrofee is voor de derde keer gewonnen door het Groene Hart Rijnwoude! Ruim 380 leerlingen deden mee en lazen drie boeken in zes maanden. Drie maal is scheepsrecht, van harte gefeliciteerd! Wie wint volgend jaar de trofee?

De Prijswinnaars

16/05/2018
De Weddenschap 2017/2018 is afgelopen. We hopen dat iedereen genoten heeft van alle boeken die tijdens De Weddenschap zijn gelezen. Kijk nog eens op de boekenplank en lees de reacties die zijn achtergelaten door de leerlingen. Misschien wil jij dit boek binnenkort lezen? Volgend jaar gaat De Weddenschap natuurlijk weer van start.
Onder de deelnemers zijn prijzen verloot. We feliciteren Jamilla Zimmerman van Praktijkschool Accent in Hoogvliet met het winnen van de i-Pad.

De gesigneerde cd's van LAKHSMI zijn gewonnen door:
Jeske Riethoven Groene Hart Rijnwoude
Jorik Franssen CSG Reggesteyn
Maud Weppel Twents Carmel College
Nicole Nuijen ROC De Leygraaf
Sami Ben Mhamed Groene Hart Rijnwoude
Julia Boot SG Nelson Mandela
Kiara van Heusden Willem van Oranje
Maud Snijder Minkemacollege
Amber Hopman Oostwendecollege
Sharon van der Most Cibap
Inge Verbeem ROC Ter AA
Nina Albert De Passie

Hangmat gaat naar:
Dolores Ockeloen Cibap
Lynn Vlutters Twents Carmel College

2 Kaartjes Drievliet gaan naar:
Attia Baki Praktijkschool De Einder
Senai Haile Focus Beroepsacademie
Lara Koman De Schans
Kelly Zimmerman Seystercollege

Bioscoopbon gaat naar:
Bram Weeda de Stijgbeugel
Latrichia Wever Het Element
Rihab Kalid SG Nelson Mandela

De Boekenpakketten gaan naar:
Nadine de Groot Ronerborg
Ivar van der Spek Wolfert Pro
Priscilla Vink Pantarijn Kesteren
Umutcan Ilhan Twents Carmel College
Aart van Heesch Willem van Oranje
Anouk Laarakker PIUS X
Anthe Verveen Ichtus college
Annelieke Sonneveld Broeklandcollege
Georgina Versluis Alfacollege Kluiverboom
Jorrit Huitema SG Nelson Mandela
Joy Kalkman Gemini College Lekkerkerk
Elize van Steennis Pantarijn Kesteren
Jeroen Boorsma CSG Augustinus
Sjors Bouwman Groene Hart Rijnwoude
Danique van der Akker PIUS X
Younes El Bouchakroudi Echnaton
Britt van Wiggen Koningin Wilhelminacollege

Hoe gaat het met Lennart?

07/05/2018
Kijk hier voor de laatste vlog van Lennart. Lennart vond het lastig om De Weddenschap aan te gaan. Hij heeft twee boeken gelezen. Zijn laatste boek is niet gelukt. Hoe is het met jullie gegaan? Hoeveel boeken heb je gelezen? Meedoen aan De Weddenschap is belangrijker dan winnen. Kijk wat meedoen aan De Weddenschap heeft betekend voor Lennart.

Hoe gaat het met Lennart? from MediaMucho on Vimeo.


LAKSHMI heeft Selfie gelezen van Kaat de Kock

03/05/2018
LAKSHMI heeft haar laatste boek uit! Naast het werken aan haar nieuwe album, theatertour en uitbrengen van een magisch mooie single heeft ze nog lekker gelezen tussen de bedrijven door! Kijk hier hoe ze enthousiast is over Selfie, het boek dat haar eerst eigenlijk iets minder aantrok.

LAKSHMI heeft Selfie gelezen van Kaat De Kock from MediaMucho on Vimeo.


Heb jij De Weddenschap gehaald?

30/04/2018
Vandaag is de einddatum van De Weddenschap. Omdat 30 april in de vakantie valt geven we iedereen nog de rest van de vakantie de kans om de laatste bladzijden uit te lezen. Lees je boek uit en vul de titels in! Print na de vakantie de certificaten uit. De prijzen worden bekend gemaakt op 15 mei!

Iris heeft drie boeken uit

17/04/2018
Iris houdt heel erg van lezen en heeft als eerste haar drie boeken uit. Ze roept iedereen op om vooral te blijven lezen ook in de vakantie. Kijk het filmpje om haar tips te horen.

Iris heeft haar derde boek uit from MediaMucho on Vimeo.


Certificaat Printen

13/04/2018
Voor iedereen die de boeken uit heeft en de titels heeft ingevuld staat het certificaat klaar. Geef aan wat je van het boek vond. En natuurlijk klik je je coach aan voor een mooie foto en een handtekening. Zorg ervoor dat alle leerlingen de boeken hebben ingevuld. Print dan het certificaat. Log in op je docentenaccount en print van de leerlingen het certificaat uit of laat de leerlingen het zelf doen. Kijk hier voor de handleiding

LAKSHMI heeft Free Run gelezen van Annemarie Bon

14/03/2018
LAKSHMI heeft haar tweede boek uit. Free Run van Annemarie Bon gaat over War die illegaal in Nederland verblijft. Kijk het filmpje van LAKSHMI en wie weet krijg jij ook zin om dit boek te lezen.

LAKSHMI heeft Free Run gelezen van Annemarie Bon/De Weddenschap from MediaMucho on Vimeo.


Lennart Timmerman leest voor op vakantie

12/03/2018
Lennart Timmerman leest eigenlijk vooral als hij op vakantie is. Deze week is hij op skivakantie en de lift is tijdelijk stuk. Hij maakt van deze gelegenheid gebruik om een aangrijpend fragment voor te lezen uit het boek De zee zien van Koos Meinderts. Bekijk het filmpje, misschien een goeie leestip?


Lennart leest voor uit De zee zien van Koos Meinderts from MediaMucho on Vimeo.

Iris, de liefde en een driehoeksverhouding

07/03/2018
Iris heeft haar tweede boek uit: Eilandgeheim van Gideon Samson. Ben je zelf nog op zoek naar een boek? Laat je inspireren door Iris en luister naar haar voorleesfragment.


Iris heeft tweede boek uit Eilanddagen van Gideon Samson from MediaMucho on Vimeo.

Iris heeft haar eerste boek uit

31/01/2018
images/het-smelt.png
Iris heeft haar eerste dikke boek uit voor De Weddenschap. Iris las Het smelt van Lize Spit. Iris heeft een vlog gemaakt gemaakt waarin ze over het boek vertelt. Ze is natuurlijk ook al in haar tweede boek Eilanddagen van Gideon Samson begonnen!

Iris heeft haar eerste boek uit voor De Weddenschap from MediaMucho on Vimeo.


Danielle Bakhuis doet mee aan De Weddenschap met Groene Hart Rijnwoude

26/01/2018
images/nocover.png
Schrijfster Danielle Bakhuis is De Weddenschap aangegaan met het Groene Hart Rijnwoude. Martine Timmermans, docent Nederlands: "In september was Danielle Bakhuis bij ons op school in het kader van Literatour. Tijdens het interview met leerlingen van ons eigen schooljournaal is de de vraag gesteld of Danielle met het Groene Hart de uitdaging wilde aangaan. Zij reageerde heel enthousiast en heeft een vlog gemaakt." Hebben jullie ook filmpjes, verhalen rond De Weddenschap? Stuur een mail naar info@deweddenschap.nl en we laten het zien! Wil je het logo van De Weddenschap gebruiken in je vlog of jullie schooljournaal? Op de docentenpagina kan je het logo downloaden.

Nieuws in de klas biedt lessuggesties voor De Weddenschap

25/01/2018
Nieuws in de klas, het educatieplatform van NDP Nieuwsmedia, de brancheorganisatie voor nieuwsbedrijven heeft een aantal lessuggesties die een mooie aanvulling zijn voor scholen die meedoen aan De Weddenschap. Nieuws in de klas stimuleert jongeren om het nieuws online, in beeld, geluid en op papier te volgen en te interpreteren. Op een speciale pagina voor De Weddenschap staan lessuggesties die het lezen van fictie en non-fictie combineren. Leesbevordering en mediawijsheid gaan hand in hand bij slimme inzet van lessuggesties. Nieuws in de klas biedt kosteloos nieuws aan voor docenten. Om hier gebruik van te maken kunt een een account aanmaken. De Weddenschap is op zoek naar scholen die leesbevordering willen koppelen aan mediawijsheid en werken met nieuwsmedia. Stuur een mailtje naar info@deweddenschap.nl

Lennart heeft zijn eerste boek uit

22/01/2018
images/weddenschap-5.jpg
Het was moeilijk maar Lennart heeft zijn eerste boek uit. Tussen de bedrijven door van werken voor Spangas, PSV en de Amsterdamse Filmschool heeft hij Cyberboy gelezen. Bekijk zijn vlog om te kijken hoe hij het vond.Populaire titels uit afgelopen jaar

16/01/2018
De volgende boeken zijn genoemd als mooiste jongerenboek door collega's docent Nederlands genoemd op de facebookpagina's Lezen in het VMBO en Leraar Nederlands
Wilma Geldof: Elke dag een druppel gif
Angie Thomas: The hate u give
Sarah Pinborough: 13 minuten
Rindert Kromhout: Een Mann
Floortje Zwigtman: De groene bloem trilogie
Jenny Downham: Voor ik dood ga (Eenvoudig communiceren uitgave)
Mirjam Mous:Password
Hanneke Tinor-Centi:Rauw
Jay Asher: Thirteen reasons why
John Flanagan: De grijze jager
Jennifer Niven: Waar het licht is
Thomas Olde Heuvelt: Hex
Beate Teresa Hanika: Achter de stilte
Els Beerten: Allemaal willen we de hemel
E. Lockhart: Wij leugenaars
Susin Nielsen: Optimisme is dodelijk
Linzi Glass: Ruby Rood
Natasza Tardio: Meedogenloos
Jaap Robben: Birk
Jandy Nelson: Ik geef je de zon
Jowi Schmitz: weg
Rob Ruggenberg: Haaieneiland
Lucy Strange: Het geheim van het nachtegaalbos
Sarah Pinborough:13 minuten
Erna Sassen: Er is geen vorm waar ik in pas
Anna Woltz: Alaska
Aline Sax: Grensgangers
Pearl Abraham: Hemelse Golven
Gail Gilles: Right behind you
Gergrand Bakker: Perenbomen bloeien wit
Ursula Poznanski: Layers
Suzy Zail: De gave van Hanna Mendel

Docenten kunnen leerlingen toevoegen aan De Weddenschap

15/01/2018
Docenten, mediathecarissen, bibliothecarissen die met hun leerlingen meedoen aan De Weddenschap kunnen nu zelf hun leerlingen toevoegen.Hiervoor log je in met je bestaande account of maak een account aan. Bij de pagina mijn leerlingen is nu de mogelijk om leerlingen toe te voegen door hen aan te melden met hun leerlingenemail van de school. Zodra dit gedaan is zullen de leerlingen een wachtwoord ontvangen. Bij het inschrijven kan je aangeven in welke klas de leerling zit.

LAKSHMI heeft haar eerste boek uit

10/01/2018
images/weddenschap-22.jpg
Hopelijk heeft iedereen een fijne kerstvakantie gehad en de tijd genomen om 1 of meerdere boeken te lezen. LAKSHMI heeft ook gelezen en bespreekt in haar vlog het boek Alaska. Wil je weten wat ze ervan vond? Kijk haar vlog.


Aftrap op het Alfacollege Kluiverboom in Groningen

06/12/2017
images/aftrap.jpg
Op 21 november heeft het Alfacollege in Groningen een eigen aftrap georganiseerd. Dit doen zij nu voor het derde jaar. Afgelopen jaar had het Alfacollege op een haar na de trofee gewonnen. Bettie Bandringa (mediathecaris): 'Een opleidingsmanager doet de aftrap in samenwerking met de mediatheek. De mediatheek stimuleert de studenten door halverwege een win-actie te organiseren. Aan het einde van De Weddenschap sluiten wij ook af met een eigen prijsuitreiking, te weten een E-reader. De Weddenschap wordt ook op deze manier ook weer feestelijk afgesloten. Dit doen we nu al voor het derde jaar. Uiteraard hopen we weer op een mooi leesseizoen en met veel nieuwe lezers en mooie prijzen.' Voor de aftrap had Bettie Bandringa het contractbord gedownload van de website. Op Facebook kan je de foto's zien.

Verslag van de landelijke aftrap

06/12/2017
Inmiddels is het alweer een maand geleden dat LAKSHMI, Lennart en Iris alledrie de landelijke aftrap hebben gedaan van De Weddenschap.
De leescoaches hebben met de leerlingen gepraat over het belang van lezen en hun motivatie om mee te doen. Op de Facebookpagina en het Instagram account van De Weddenschap zijn de foto's en filmpjes te zien. De school en bibliotheek zorgden voor wat lekkers en hadden het logo van De Weddenschap gedownload en de traktatie er mooi mee versierd.
De aftrappen waren in Biblitheek Transvaal met Praktijkschool de Einder in Den Haag, bij het Lentiz-Lifecollege in Schiedam en op het MBO, CIBAP, vakschool voor verbeelding in Zwolle. Alle leerlingen hebben hun handtekening op het contractbord gezet.
Wil je ook een contractbord ondertekenen met je leerlingen of een traktatie met het logo serveren tijdens vrij lezen in de klas? Download het contractbord en het logo op de docentenpagina.
Aanmelden voor De Weddenschap kan nog steeds!

Zet je wekker! LAKSHMI bij Domien op 3FM

29/10/2017
images/weddenschap-22.jpg
Maandagochtend 30 oktober komt LAKSHMI bij Domien Verschuren op 3 FM vertellen waarom zij meedoet aan De Weddenschap.
Zet je wekker, want rond 7.00 zal LAKSHMI daar te horen zijn. Wij zijn natuurlijk heel blij dat 3 FM aandacht besteedt aan De Weddenschap. Het interview is hier terug te luisteren

Landelijke Aftrap zevende seizoen De Weddenschap

13/10/2017
Voor de zevende keer organiseert Stichting Lezen De Weddenschap, de leescampagne voor vmbo, PrO en mbo.
De drie BN'ers trappen De Weddenschap feestelijk af op maandag 30 oktober, dinsdag 31 en woensdag 1 november. Samen met (v)mbo-klassen in Zwolle, Den Haag en Schiedam zetten zij hun handtekening onder het Weddenschapscontract. Daarmee leggen zij officieel vast dat zij zich gaan inzetten om het einddoel te halen. Behalve de rol van uitdager nemen de BN'ers de rol op zich van leescoach. Zij coachen de deelnemers naar de eindstreep van drie boeken.
LAKSHMI, Iris van Lunenburg en Lennart Timmerman zijn dit jaar de leescoaches. LAKSHMI trapt af op het mbo bij CIBAP, vakschool voor verbeelding in Zwolle. Iris van Lunenburg doet dat met leerlingen van Praktijkschool De Einder in bibliotheek Transvaal in Den Haag. Lennart Timmerman gaat op bezoek bij vmboleerlingen van het Lentizcollege in Schiedam.
De Weddenschap gaat voor de zevende keer van start. Een groeiend aantal leerlingen doet mee. Afgelopen jaar waren dat er 5000. De Weddenschap is een laagdrempelige campagne waarbij leerlingen alle boeken mogen lezen die ze willen, mits in de Nederlandse taal en passend bij de leeftijd.
Uit onderzoek blijkt dat wie regelmatig leest een betere taalvaardigheid krijgt. Goed kunnen lezen is een basisvaardigheid in onze geletterde samenleving en het draagt bij aan succes op school. Op De Weddenschap zijn leestips te vinden en lessuggesties. Leraren en bibliothecarissen kunnen hun ervaringen delen op het forum.

Als u een van de aftrappen van De Weddenschap wilt bijwonen, dan kan dat. Het gaat om de volgende tijden en plaatsen:

LAKSHMI maandag 30 oktoberĀ 14.00-15.00
Nijverheidstraat 11
8031 DZ Zwolle

Iris van Lunenburg dinsdag 31 oktoberĀ 11.15-12.15
Hobbemaplein 30
2526 JB Den Haag

Lennart Timmerman woensdag 1 november 11.15 -12.15
Parallelweg 401
3112 NA Schiedam

Op DeWeddenschap.nl vindt u informatie en persfoto's
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Janneke van Wijk, projectleider De Weddenschap, info@deweddenschap.nl 06-24792175
Desirée van der Zander, Stichting Lezen, dvanderzander@lezen.nl tel. 020-6230566 / 06 414 202 84Het promotiemateriaal is verzonden

09/10/2017
Op dinsdag 10 oktober kan je het promotiepakket van De Weddenschap op je aangegeven adres verwachten. Hang de posters op en leg de flyers op zichtbare plekken in school en bibliotheek. Stuur een foto van de plek waar je de poster hebt opgehangen naar info@deweddenschap.nl en we plaatsen de foto in de komende nieuwsbrief.

Organiseer je eigen aftrap van De Weddenschap!

02/10/2017
images/boeken1.jpg
De Weddenschap gaat bijna van start! De drie BN'ers trappen De Weddenschap feestelijk af op maandag 30 oktober, dinsdag 31 en woensdag 1 november. Samen met (v)mbo-klassen in Zwolle, Den Haag en Schiedam zetten zij hun handtekening onder het Weddenschapscontract. Daarmee leggen zij officieel vast dat zij zich gaan inzetten om het einddoel te halen. Behalve de rol van uitdager nemen de BN'ers de rol op zich van leescoach. Zij coachen de deelnemers naar de eindstreep van drie boeken.
Organiseer je eigen aftrap en lees in de handleiding hoe je dit kan doen.
De aftrap is uiteraard optioneel. Je kan ook met De Weddenschap meedoen door alleen de drie boeken te lezen met je leerlingen.

Drukwerk klaar

27/09/2017
images/poster-weddenschap-2017-300.jpg
Volgende week worden de posters en flyers toegestuurd! Heb jij je klas al opgegeven?

De Uitdagers 2017 2018 zijn bekend

16/06/2017
LAKSHMI is singer-songwriter en toert met haar debuutshow door Nederland. Ze houdt van lezen, maar is vaak afgeleid door haar mobiel. Gaat het boek het winnen van de mobiel?
Lennart Timmerman speelde in Razend, de film naar het boek van Carry Slee en werd bekend als Raaf in de tv-serie SpangaS. Lennart leest alleen tijdens vakanties, heeft hij tijd genoeg voor De Weddenschap......?
Iris van Lunenburg is verslaggever voor o.a. LINDA.tv en LINDAnieuws. In het programma 'Iris test' onderzoekt ze hoe mensen reageren op spannende, maatschappelijke vraagstukken. Ze leest graag en veel. Zullen de gekozen boeken uitdagend genoeg zijn?

Prijzen De Weddenschap 2016 2017

14/06/2017
Aan het eind van De Weddenschap zijn er mooie prijzen te verdelen. Dit jaar waren er 17 boekenpakketten, 3 dvd's, 3 bioscoopkaarten en 5x2 vrijkaartjes voor pretpark Drievliet. Als hoofdprijs zijn er 12 overnachtingen voor twee met ontbijt in een Van der Valkhotel naar keuze, uitgedeeld. Verder ontvingen docenten Joke Hermans van het PiusX College in Bladel en Linda Ploumen van het Broeklandcollege in Hoensbroek cadeaubonnen voor het aanleveren van foto's van lezende leerlingen. Op het Groene Hart Rijnwoude uit Hazerswoude-Dorp tenslotte lazen meer dan 300 leerlingen drie boeken voor De Weddenschap. Voor deze geweldige prestatie ontvangt de school de Weddenschapstrofee en mogen zij een jeugdboekenschrijver naar keuze uitnodigen. Van harte gefeliciteerd allemaal!

Start zevende editie van De Weddenschap

15/06/2017
images/nieuws-weddenschap-22.jpg
In de week van 30 oktober is de aftrap van De Weddenschap. De leescampagne voor het vmbo, pro en mbo van Stichting Lezen daagt leerlingen uit in zes maanden drie boeken te lezen. Iris van Lunenburg, Lennart Timmerman en LAKSHMI zijn de nieuwe uitdagers.
Doel van de campagne is alle leerlingen van het vmbo en mbo op een aansprekende manier met boeken in aanraking te laten komen. Veel leerlingen vinden lezen niet zo leuk, weten de weg niet naar leuke boeken of hebben moeite zich tot lezen te zetten. De Weddenschap biedt leerlingen suggesties voor boeken en een stimulans om te lezen. Alle Nederlandstalige boeken passend bij de leeftijd zijn toegestaan. Leesplezier staat voorop.
De leerlingen staan er niet alleen voor. Zij krijgen hulp van drie BN'ers. Iris van Lunenburg, Lennart Timmerman en LAKSHMI kiezen drie boeken die ze voor De Weddenschap gaan lezen. Zij zijn niet alleen de uitdagers maar ook coach. Op deze manier helpen ze de jongeren de finish te laten behalen.