Img: /images/bin/nieuwsbrief-foto-06-2020.jpg
16/06/2020

Jubileum 10 jaar De Weddenschap: Lezen doe je samen

 
De organisatie van De Weddenschap is blij dat weer drie fantastische leescoaches bereid zijn om jongeren te stimuleren te gaan lezen. Famke Louise, Jeangu Macrooy en Dio zijn er klaar voor om komend seizoen de uitdaging aan te gaan.

De organisatie van De Weddenschap, het landelijk leesbevorderingsproject van Stichting Lezen voor leerlingen van het praktijkonderwijs, vmbo en studenten van het mbo is gestart met de voorbereidingen voor een jubileumeditie. De Weddenschap bestaat 10 jaar en dit gaat gevierd worden. Maar is het wel zo'n feest? Uit onderzoek www.lezen.nl/nl/laten-we-lezen-weer-omarmen blijkt dat Nederlandse jongeren slecht scoren op leesvaardigheid en leesplezier. Reden genoeg om een leesoffensief te starten.
Peter van Duijvenboden (Teamleider projectontwikkeling en innovatie Stichting Lezen): 'Aarzelende lezers zijn gebaat bij een community die uitstraalt dat lezen er gewoon bij hoort. We willen daarom bij 10 jaar De Weddenschap nadrukkelijk inzetten op docenten en directies en het liefst ook ouders. Zien lezen doet lezen. Bibliotheken spelen een belangrijke rol bij het leveren van de collectie en boekenadvies.'

Stimulerende leesomgeving
Door het uitwisselen van leestiplijsten afgestemd op interesse en leesniveau kunnen docenten en leesconsulenten elkaar versterken om leerlingen en studenten aan het lezen te krijgen. Ook leerlingen kunnen elkaar in het digitale klaslokaal boeken aanbevelen. Iedere deelnemer kan de gelezen boeken met een ster beoordelen en recensies schrijven. De Weddenschap richt zich op het faciliteren van een stimulerende leesomgeving die aansluit bij leerlingen uit het vmbo en praktijkonderwijs en studenten uit het mbo. Docenten, ouders en bibliothecarissen zijn hierbij onmisbaar. Janneke van Wijk (projectleider De Weddenschap) 'In co- creatie met de bibliotheken geven we De Weddenschap ook een regionaal karakter. Zo zullen naast de gebruikelijke landelijke leescoaches ook regionale leescoaches, schrijvers, spoken word artiesten, docenten, bibliothecarissen, overige onderwijsprofessionals door middel van filmpjes het lezen van drie boeken in zes maanden stimuleren. Lezen doe je samen.'

Ontvang gratis een jubileumpakket bij aanmelding voor 1 juli
De organisatie van De Weddenschap is blij dat weer drie fantastische leescoaches bereid zijn om jongeren te stimuleren te gaan lezen. Famke Louise, Jeangu Macrooy en Dio zijn er klaar voor om komend seizoen de uitdaging aan te gaan. De inschrijvingen voor scholen zijn gestart. Tot 1 juli kunnen docenten zich aanmelden en aangeven met hoeveel klassen ze mee gaan doen. Wie zich aanmeldt voor 1 juli krijgt gratis een jubileumpakket toegestuurd met daarin poster en boekenleggers van De Weddenschap. Vanaf 1 juli is de website van De Weddenschap een week buiten gebruik in verband met de voorbereidingen voor het jubileumjaar. Daarna kan iedereen zich weer aanmelden [www.deweddenschap.nl].
Deelname aan De Weddenschap is gratis. Iedere deelnemer ontvangt na afloop een certificaat met de foto en handtekening van de leescoach. Het winnen van de trofee www.lezen.nl/nl/die-trofee-motiveert en de prijzen werken stimulerend voor docenten en leerlingen.
 
 
 
 
 
 
 

< Nieuws archieven