images/jkoopmanschaplezencentr2019-3.jpg
23/09/2019

Van Kinderboekenambassadeur Manon Sikkel

Hoe krijg je kinderen aan het lezen?
Als kinderboekenschrijver bezoek ik bijna elke week een school. Meestal basisscholen, soms een VMBO. Een van de vragen die ik altijd stel is wie er van lezen houdt. In groep drie gaan dan alle vingers de lucht in. Lezen is leuk. Iedereen kan het en iedereen kan het even goed. Kinderen krijgen thuis aandacht voor hun nieuw geleerde vaardigheid en leerkrachten prijzen elke inspanning.
In groep vier begint de vaart er in te raken en zie ik kinderen enthousiast boeken uit hun la halen. Een jaar later gaat het vaak al mis. Wanneer ik dan vraag wie er van lezen houdt, zijn er altijd een paar kinderen die ongeÏnteresseerd hun hoofd schudden. Lezen is stom. Fortnite spelen, dat is pas leuk. Als ik dan vraag of ze ook geen Donald-Duckpockets lezen, kijken ze alsnog enthousiast. Want die zijn wel leuk.

/images/jkoopmanschaplezencentr2019-1.jpgWaarom zijn strips wel leuk en andere boeken niet?
Ik ben niet alleen schrijver en kinderboekenambassadeur, maar ik ben in ver verleden ook nog afgestudeerd als taalpsycholoog, gespecialiseerd in dyslexie en tweetaligheid. Kinderen die moeite hebben met woorden en letters, met een taal die ze niet beheersen of een techniek die ze nog niet machtig zijn, verliezen langzaam het plezier in lezen. En hoe minder ze lezen, hoe minder aandacht ze ook krijgen van hun omgeving. Geen leerkracht slaat ze nog op de schouder omdat ze een boek op hun tafel hebben liggen, geen ouder neemt ze nog lachend mee naar de boekwinkel of bibliotheek.
En je kunt zeggen dat alles wat je aandacht geeft groeit, het omgekeerde is ook waar. Alles wat je geen aandacht geeft sterft.
En zo dooft langzaam dat hele kleine leesvlammetje. Dat vlammetje dat zo netjes was aangestoken door de vaders, moeders en grootouders die het kind als kleintje al voorlazen. Het vlammetje dat werd aangewakkerd door de leerkracht op school die het leerde schrijven.
Om dat gedoofde vuur weer aan te krijgen als het kind ouder is, daar is heel veel voor nodig. Het belangrijkste is aandacht en enthousiasme. Vernieuwde aandacht voor lezen. Daarom was ik heel blij dat De Weddenschap mij vroeg om mee te werken aan de Weddenschap. Ik vind het een fantastisch initiatief. Ik denk dat dit precies is hoe je kinderen (weer) aan het lezen krijgt. Het is een wedstrijd, het is laagdrempelig en het brengt hopelijk het plezier van lezen weer terug.
 

< Nieuws archieven