Leestip

 

 
 

Het Achterhuis - Anne Frank


4 recensies

 

1

Het is een heel interessant boek
Ik heb er veel van genoten
Ik raad dit boek aan.
- R.
 
 
>
 

2

Anne Frank: Het Achterhuis.
Schrijver: Anne Frank (Ook de hoofdpersoon! )
Uitgever: Bert Bakker.
Genre: Persoonlijk verhaal, joodse literatuur en oorlogsroman.
Aantal pagina's: 273.
Leeftijd doelgroep: Ik zelf denk 12+. Want ik ben van mening dat sommige mensen het verhaal heftig kunnen vinden.
Samenvatting over het boek Anne Frank het Achterhuis:

Anne frank is een Duits joods meisje. Ze is geboren op 12 juni 1929 in de Duitse stad Frankfurt am Main. Door de Joden appelsap en de slechte economische situatie besluiten Annes ouders, Otto en Edith frank de zomer van 1933 te vluchten naar Amsterdam. Op 10 mei 1940 vallen de nazi's Nederland binnen. De familie frank wil niet opgepakt worden. Daarom duiken Anne en haar familie op 6 juli 1942 onder in het huis achter het kantoor van Annes vader in Amsterdam. Het is erg krap, Anne moet zachtjes doen en is vaak bang. Voor haar dertiende verjaardag, toen ze nog niet ondergedoken was, kreeg Anne een dagboek cadeau. In de twee jaar dat ze onderduikt, schrijft Anne over gebeurtenissen in het achterhuis, maar ook wat ze voelt en denkt. Als de minister van onderwijs van de Nederlandse regering vanuit Engeland via Radio Oranje oproept om oorlogsdagboeken en documenten te bewaren, brengt dat Anne juist op het idee om haar losse dagboeken te bewerken tot een lopend verhaal, met als titel het Achterhuis. Anne begint met het herschrijven van haar dagboeken, maar nog voor ze klaar is, wordt ze samen met de andere onderduikers op 4 augustus 1944 door politieagenten ontdekt en opgepakt. Tot op de dag van vandaag staat niet vast wat de aanleiding was voor de politie inval. Ze werd naar meerdere concentratiekampen gestuurd, uiteindelijk is ze overleden aan een ziekte.
Mijn mening:
De opbouw van het verhaal:
Er is een duidelijk begin. Je begint met informatie over het "normale" leven van Anne frank. Wel is het begin onduidelijk, maar als je goed bent in begrijpend lezen kan je het wel begrijpen. Verder zijn er flashbacks (vooral in het midden) en flashforwards (beetje verdeeld). In het begin van haar dagboek vond ik het wel een beetje saai. Elke dag eigenlijk hetzelfde
De opbouw van spanning:
De spanning in het verhaal is heel willekeurig, want je hebt echt pieken van momenten dat er veel gebeurd, soms is het saai, soms is het heel spannend. Over het algemeen is er spanning, maar niet heel veel. Maar als er spanning is, is het niet een beetje, maar best veel.
De geloofwaardigheid van het verhaal:
Het is eigenlijk héél geloofwaardig omdat ik zelf ook meer ervan wist dan eerst omdat het wel erg bekend is. Heb er ook films van gezien (daarvan wist ik ook al het meeste). Ook omdat het is geschreven door de hoofdpersoon en vanuit haar perspectief. Ook omdat er geen fantasie in het boek zit. Zelf denk ik dat het niet in het echt kan gebeuren. Wel oorlog, maar niet zoals toen.
De schrijfstijl van de schrijver (Anne Frank)
Zelf vind ik dat ze best goed heeft geschreven, ondanks dat het maar een dagboek was, al weet ik niet of dit boek is veranderd of dat het precies is gekopieerd van haar eigen dagboek. Ze gebruikt best vaak moeilijke woorden die ik helemaal niet ken, ook komt dit denk ik door dat ze in een totaal andere tijd leefden.
De boodschap van het verhaal.
Zelf vind ik dat er niet echt een boodschap is, omdat ze niet eens wist dat dit werd gepubliceerd. Het was meer voor haar zelf. Maar stel ze wist wel dat di gepubliceerd werd, denk ik dat de boodschap was om de mensen te informeren over de situatie van de tweede wereldoorlog en hoe vreselijk het was.
Mijn eigen conclusie:
Ik vind het een leuk spannend boek, af en toe is het saai maar over het algemeen leuk. Zelf vind ik het ook een aanrader want het is wel interessant om te weten over de tweede wereldoorlog en hoe het werkte omdat in Nederland afspeelde. Als je iemand bent die niet van lezen houd, vind ik het geen aanrader want het is veel leeswerk en weinig plaatjes. Het boek heeft wel echt een verhaal en dat vind ik wel leuk.
- J.   ★★★★
 
 
>
 

3

Leuk en spannend boek, het is erg meeslepend en erg wat er is gebeurd.
- J.   ★★★★★
 
 
>
 

4

1 Vertel Iets over de schrijver van het boek.
Anne Frank.
Geboren op 12 juli 1929 in Frankfurt.
Gestorven 1945 Bergen-Belsen.
En heeft dit dagboek tijdens de oorlog geschreven.
Ze was joods.
Zus: Margot Frank.
Vader en moeder: Otto Frank en Edith Frank.
Gaat het boek bijvoorbeeld over een onderwerp waarover de schrijver vaker schrijft? Of is het boek dat je hebt gelezen, heel anders dan de andere boeken van de schrijver?
Nou Anne Frank heeft niet meerdere boeken geschreven, maar ze wou wel schrijver worden.
En helaas is ze gestorven dus Het Achterhuis van Anne Frank is haar enige boek en gaat over hoe ze de oorlog heeft meegemaakt en ze noemde haar dagboek Kitty.
2
Wat is je mening over het boek? Vertel hierbij over elk onderdeel iets.
Ik vind het een erg interessant onderwerp over hoe ze zelf zeg maar leefde in de oorlog.
Er waren niet echt onderdelen bij het boek, omdat het een dagboek is maar ze schreef elke keer een datum zo kon je zien dat ze ook elke dag schreef en bij elke dag was weer een ander verhaal hoe ze die dag heeft meegemaakt.
A personages - Kon je je goed inleven in de personages? Vind je de personages goed beschreven?
Nou er waren niet echt personages want het is een boek hoe ze leefde in de oorlog.
Maar ik kon me goed inleven in haar, omdat het een hele spannende tijd voor haar was en ik zou zelf niet in zo'n tijd willen leven.
B plot - Vond je het verhaal goed opgebouwd? Wilde je graag doorlezen? Heeft het verhaal een goed einde?
Nou het verhaal begon bij dat ze net het dagboek voor haar verjaardag had gekregen en zo ging ze elke dag aan Kitty schrijven. Ik wilde heel graag doorlezen, omdat het vaak spannend werd.
Nou het verhaal heeft niet echt een einde, omdat ze overleed in het kamp. Maar ik ga niet meer verklappen.
C stijl - Vond je het taalgebruik fijn om te lezen? Staan er veel moeilijke woorden in, leest het makkelijk weg.
Het taalgebruik was wel fijn er komen geen scheldwoorden enz in en het leest fijn, maar er komen soms wel wat lastige woorden in voor maar over het algemeen niet veel.
D thema - Waarover heeft het boek je aan het denken gezet? Zijn er kwesties waar je anders over bent gaan denken door het boek?
Nou ik zat wel elke keer te denken over hoe ze het nou echt ervaarde om in de oorlog te leven.
En ik ben nu ook wel anders gaan denken, omdat je nu gewoon blij mag zijn hoe we nu leven en niet in de oorlog, want zij is gestorven net voor de bevrijding.
3.
Is je boek een aanrader? Waarom (niet)? Geef ook in het programma de Weddenschap een aantal sterren aan.
Het boek is zeker een aanrader als je dingen wilt weten over hoe de oorlog ging of over Anne Frank zelf zou ik het zeker aan bevelen, maar ik ga niet verder vertellen over hoe het verhaal gaat want je moet het dan eerst zelf lezen.
- 4.   ★★★★★
 
 
>
 
 

< Leestip