Zoek naar boeken op
 
 
 
 
 

Aan de slag

 

Lessuggesties

 
 
 
 
Na het lezen nog wat extra's doen? Hier zijn een aantal lessuggesties om De Weddenschap voor jou en de leerlingen nog leuker te maken. De lessuggesties komen onder andere van Anika Verschuur in het kader van de pilot dBos en Praktijkonderwijs, De Weddenschap, Biblionet Groningen, Manon Sikkel Kinderboekenambassadeur (2019/2022), Nieuws in de klas en VO-Content in WikiWijs.
Kies een opdracht die je het meest aanspreekt en het beste bij jouw leerlingen past. Natuurlijk kan je ook je eigen opdrachten inzetten. Hiervoor kan je zelf nieuwe opdrachten aanmaken of delen van bestaande opdrachten gebruiken en op maat maken voor je eigen leerlingen.
Hieronder staan een paar voorbeelden van opdrachten voor verschillende niveaus om mee aan de slag te gaan!
 
 
Verplaats je in één van ..
Deze opdracht is gemaakt door Nieuws in de klas. Met deze opdracht wordt het lezen van nieuws gecombineerd met het lezen van fictie. Leerlingen kruipen in de huid van het hoofdpersonage van een boek. Vanuit dit perspectief lezen de leerlingen artikelen uit het nieuws.Om een beeld van het..
vmbo    mbo    pro   
> Lees meer

PRINT
 
Een Recensie
Leerlingen schrijven een recensie over het boek dat ze hebben gelezen. Op Wikiwijs staan tips hoe leerlingen een goede recensie kunnen maken. Vraag de leerlingen ook de recensie te uploaden op de website bij de gekoppelde boeken, zodat andere leerlingen dit kunnen lezen wanneer ze een keuze maken..
vmbo    mbo   
> Lees meer

PRINT
 
Dagstarters
Het boek "Terra ultima" (Raoul Deleo) is een bijzonder boek dat de Woutertje Pieterse prijs won in 2022. De Woutertje Pieterse Prijs is een prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek. De jury bekroont sinds 1988 kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft..
pro   
> Lees meer

PRINT
Creatief schrijven bij het..
“Creatief schrijven is een fantastische manier om op je eigen taal te komen. Om te ontdekken waar de woorden zijn, om te leren hoe je bij die woorden kunt komen, om woorden te vinden voor wat je denkt, voelt en ziet. Het geeft zelfvertrouwen als je weet dat je dat vermogen bij jezelf kunt..
pro   
> Lees meer

PRINT
Maak een stopmotion van je..
Maak van een van je drie boeken een stopmotion. Kijk bij Maak een stopmotion over je boek De Weddenschap voor tips van kunstenaar Ida Buijs. Onder de inzendingen wordt een prijs verloot door de bibliotheek.
vmbo    mbo   
> Lees meer

PRINT
Luisteren naar online verh..
"Ondergedoken als Anne Frank" vertelt de verhalen van onderduikers, die net als Anne Frank in WO II ondergedoken hebben gezeten. Je kunt de verhalen voorlezen of je kunt ze beluisteren. Op de website staan alle verhalen als los audiofragment. De verhalen duren zo'n 18 tot 30 minuten en zijn..
pro   
> Lees meer

PRINT
Verder luisteren binnen he..
Wanneer werken met "Ondergedoken als Anne Frank" bevalt en je wilt verder oefenen met online luisteren kan ik je onderstaande podcast aanbevelen;Oorlogsstories extra Een podcast van NPO Zapp en de EO, genaamd 'oorlogstories extra'. In 6 korte verhalen, die zo'n 5 tot 8 minuten duren,..
pro   
> Lees meer

PRINT
Een ketengedicht bij het o..
''In tijden van oorlog was ik nog kleinFijn en veilig was ik nooit bangLang voordat de kanonnen vuurdenStuurde mijn moeder mij gewoon naar school Vol hoop zag ik mijn toekomst inGing ik na zo'n dag gewoon naar huisThuis waar stilte klonkZonk ik weg in vredeBeneden waar mijn vader..
pro    rijmen    schrijven   
> Lees meer

PRINT
Black poetry bij het onder..
Bij black poetry, in het Nederlands ook wel 'Stiftgedicht' genoemd, gaat het om het wegstrepen van woorden en het laten overblijven van mooie woorden die samen iets zeggen. Hiernaast zie je een voorbeeld. Hier is alles weggestreept en onleesbaar gemaakt, behalve de 9 vooraf gekozen woorden...
pro   
> Lees meer

PRINT
Leeskronkels
Geïnspireerd op de creatieve kronkels van de online lesmethode Drama online kun je zogenaamde leeskronkels inzetten op elk gewenst moment. Aan het begin of einde van de dag, na de pauze, in verloren minuten of heel gericht omdat je aan leesbevordering wil doen.Leeskronkels zijn onalledaagse vragen..
pro   
> Lees meer

PRINT
Spelen met poëzie
Poëzie is niets anders dan ritmische taal. Een manier van spreken en schrijven waarbij je de regels los mag laten, woorden anders mag gebruiken, en waarbij je niet altijd zegt of schrijft wat je nou precies bedoelt. Spelen met taal dus.Poëzie mag en kan daardoor dus toegankelijk zijn voor..
pro   
> Lees meer

PRINT
Knipgedicht
Zelf een gedicht schrijven is nog niet zo makkelijk. Daarom is de werkvorm van het knipgedicht een toegankelijke manier voor iedereen om met bestaande woorden en zinnen een creatief schrijfsel te maken.Er zijn verschillende varianten mogelijk om te werken met een knipgedicht;Declameer een gedicht...
pro   
> Lees meer

PRINT
Raadgedicht
Schrijfster Rian Visser begon in 2015 in samenwerking met Het Poëziepaleis, de website www.raadgedicht.nl om kinderen en leerkrachten te stimuleren meer met gedichten te doen op een laagdrempelige en leuke manier, bedacht zij de vorm van het raadgedicht. Bestaande dichters schrijven een nieuw..
pro   
> Lees meer

PRINT
De wereld van het boek
Niet alleen een boek vertelt een verhaal, de schrijver en illustrator die erachter zitten hebben ook wat te vertellen! Daarom zoemen we met onderstaande activiteiten verder in op schrijvers en hoe een boek wordt gemaakt. En van daaruit kunnen we verder trekken in de wereld van andere beroepen.Wie..
pro   
> Lees meer

PRINT
Van papier tot boek
Weten de leerlingen hoe een boek wordt gemaakt? Start met het maken van een mindmap en noteer daarin alle woorden en zinnen die zij vinden passen bij het proces van een boek maken. Je kan dit klassikaal doen, of je laat de leerlingen in tweetallen of individueel een mindmap maken. Probeer zo min..
pro   
> Lees meer

PRINT
Beroepen
"Van boswachter tot YouTuber", Arwin Kleijngeld In dit boek staan 25 beroepen beschreven in de vorm van een interview met iemand die dit beroep heeft. Elk beroep wordt volgens een vast stramien toegelicht, en het begint steeds met het geven van 3 termen die horen bij het beroep. Daarna volgen..
pro   
> Lees meer

PRINT