Zoek naar boeken op
 
 
 
 

Leestip

 

 
 

Schuld - Mel Wallis de Vries


23 recensies

 

1

Het boek Schuld is ontzettend leuk en vermakend, voor jong en oud. Mijn eerste boek van Mel Wallis de Vries, en ik wist daarbij ook meteen, dit is mijn schrijver! Met de vele verschillende scenes haakte ik veel minder snel af. Er gebeurd elke bladzijde iets nieuws, een boek vol raadsels en breinbrekers. Het boek leest lekker vlot, voor je het weet kan je door naar het andere leuke boek, van Mel Wallis de Vries.
- P.   ★★★★★
 
 
>
 

2

Het boek schuld lees je snel door en ben je zo een stuk verder met lezen voordat je het weet. En nog met een geweldig plot aan het einde van het verhaal
Komt alles samen en begrijp je het meer. Dit was mijn eerste boek van Mell Wallis de Vries en wou meteen overstappen naar haar volgende boeken.
- M.   ★★★★★
 
 
>
 

3

Het is een meh boek als je van misdaad en fictie houd lijkt het je wel leuk maar het is niet leuk voor mensen onder de 13 maar het is wel leuk en goed geschreven.
Ik raad het aan als je van misdaad houd en boven de 12 bent.
- G.   ★★★★
 
 
>
 

4

Titel: Schuld
Schrijver: Mel Wallis de Vries
Uitgever: De Fontein
Genre: Hier en nu verhalen
Aantal pagina’s: 226 pagina’s
Leeftijd: 15 jaar en ouder

Inleidi boek gaat over verschillende meisjes die leven in de huidige tijd. Het belangrijkste meisje is Leila, ze is 16 jaar en zit op hockey. Leila was niet populair en had geen vriendinnen, ze werd gepest. Op het gegeven moment was ze er klaar mee en pleegde ze zelfmoord. Kort daarna pleegde nog 2 andere meiden zelfmoord, Kate en Yara. Kate zat in de klas van Leila maar kende haar verder niet. Kate is 16 jaar en populair op school. En Yara kende Leila helemaal niet ze wist alleen dat het een stil meisje op school was. Yara was ook 16 jaar en hoorde ook bij de populaire meiden. Niemand snapte waarom er 3 zelfmoorden in zo korte tijd waren maar de politie kon geen duidelijk verband vinden dus deed er niks mee. Tot op het gegeven moment Tess een briefje kreeg met daarop geschreven “Jij bent de volgende”, ze ging hiermee naar de politie maar die zeiden dat het waarschijnlijk een grap was. Maar Tess kreeg meer verdachte briefjes en ging het zelf uitzoeken op sociale media wie er achter die briefjes zit. Doordat ze zelf op onderzoek uitging werd ze bijna vermoord maar ze kon net op tijd de politie bellen en is gered. Zo zijn ze er wel achter gekomen dat de broer van Leila overal achter zat omdat hij boos was, hij had in Leila’s dagboek gelezen over de meiden. Leila voelde zich gepest door hen. Zo bleek dus dat Yara en Kate helemaal geen zelfmoord hadden gepleegd maar vermoord waren, de moordenaar had het gewoon laten lijken op zelfmoord.

Be van het verhaal
Ik vind de opbouw van mijn boek begrijpelijk genoeg. Maar op sommige momenten had het iets duidelijker gekund. Zoals op de eerste pagina’s is het niet duidelijk hoe je begint, je raakt hierdoor verward. Later in het verhaal is de opbouw wel duidelijk. Er komen geen flashbacks of flashforwards in het boek voor.
Het begin is een stuk tekst van de moordenaar maar je wist niet dat dit de moordenaar was dus daardoor is het heel onbegrijpelijk.
van de spanning
Ik vind de opbouw van de spanning in het verhaal erg goed want het boek is heel mysterieus in het middenstuk. Ook door de wisseling van vertelperspectief wordt de spanning meer. Je wordt helemaal op het verkeerde spoor gezet en pas op de laatste 10 bladzijdes wordt de waarheid duidelijk. Hierdoor is het spannend tot het eind.
In het middenstuk staan er stukken geschreven door de moordenaar maar er wordt niet duidelijk van wie het zou kunnen zijn. En op de laatste 10 bladzijdes staat het dagboek van Leila met alle redenen.

Gelo boek is geloofwaardig want het is allemaal levensecht en er komt niks van fantasie in voor. Het enige is dat het allemaal wel heel erg toevallig is, daardoor vind ik het niet heel erg geloofwaardig meer overkomen. Toch is het zo dat het voorspelbaar lijkt maar dat valt erg tegen en het verhaal heeft een onverwachte wending.
Een voorbeeld van zo een toevallig moment is dat Yara een paar dagen voordat ze vermoord wordt elke keer de moordenaar tegenkomt op school en met hem in gesprek is, terwijl ze hem eerst nog nooit had gezien.

Schri vind de schrijfstijl van de schrijfster fijn lezen. De zinnen zijn niet langdradig, en de alinea’s zijn redelijk kort. Daardoor wordt het niet saai. Er worden geen moeilijke woorden gebruikt en ik ben geen woorden tegengekomen die ik niet ken. De schrijfster gebruikt beleefd taalgebruik. Er wordt in het hele boek dezelfde tekstsoort gebruikt namelijk amuseren.

Boo boek gaat over zelfmoord en ik denk dat het doel van de schrijver is dat de lezer na gaat denken over wat de gevolgen voor nabestaanden zijn nadat iemand zelfmoord heeft gepleegd. Het is een schokkend verhaal op deze manier vind ik dat de schrijver de boodschap goed heeft over laten komen.
Je ziet de impact van de zelfmoord van Leila bij de broer van Leila terug. Hij vermoord mensen omdat hij vindt dat zij verantwoordelijk zijn voor de dood van zijn zusje. Later pleegt hij zelf ook zelfmoord.

Co vind dat Schuld een goed boek is. Ik zou het boek aanraden aan mensen die spannende en herkenbare verhalen graag lezen. Het leest lekker en het heeft spanning waardoor je door wil blijven lezen en wil weten hoe het afloopt. Je krijgt een vermoeden in het verhaal over de afloop maar je wordt op het verkeerde spoor gezet waardoor het slot alleen maar leuker is. Je kunt jezelf goed inleven in het verhaal omdat het iemand van je eigen leeftijd is. En omdat het een realistisch verhaal is.
- N.   ★★★★
 
 
>
 

5

Het boek was best wel leuk, omdat je aan het einde pas erachter komt wie erachter zit.
- N.   ★★★★
 
 
>
 

6

Schuld
Mel Wallis de Vries
Uitgeverij De Fontein jeugd
Jeugdthriller
226 bladzijdes
Kinderen van 12 tot 15 jaar
Er worden in korte tijd veel zelfmoorden gepleegd onder meisjes op het Spinoza lyceum in Amsterdam. Het begint met de zelfmoord van Leila. Iedereen denkt dat de zelfmoorden niks met elkaar te maken hebben, maar als lezer kom je er al snel achter dat er een moordenaar rond loopt. Je leest het verhaal door de ogen van vier verschillende mensen. De drie meisjes Kate, Yara, Tess en wat later blijkt de moordenaar. De meisjes kennen elkaar niet maar ze krijgen allemaal een brief van een onbekende persoon met de tekst: “Jij bent de volgende.” Uiteindelijk worden ze vermoord maar voor de buitenwereld leek het alsof ze zelfmoord gepleegd hadden. Ook Tess krijgt zo’n brief, maar Tess heeft door dat er iets niet klopt en gaat naar vriendinnen van de meisjes die zelfmoord hebben gepleegd. Uiteindelijk komt de moordenaar ook naar Tess en komt ze er achter wie hij is. Tess kan nog net op tijd bij haar telefoon die ze heeft laten vallen toen ze schrok van de moordenaar. Ze belt 112 en die weten Tess nog op tijd op de been te helpen. Aan het einde van het verhaal leest Tess het dagboek van Leila en word duidelijk dat Leila wel echt zelfmoord heeft gepleegd. Ze werd gepest door onder andere Kate, Yara en Tess en voelde zich daardoor heel erg eenzaam. Dus onbewust dragen alle meisjes ‘Schuld’ aan de zelfmoord van Leila.
Het boek heeft in mijn ogen een goed begin, midden en eind. Je kijkt door de ogen van verschillende meisjes en je weet precies wanneer het verhaal begint en eindigt. Dit gaf ook een fijn en duidelijk gevoel toen ik het boek las. Aan het einde van het boek krijgt de moordenaar flashbacks naar alle meisjes die hij heeft vermoord en waarom hij die heeft vermoord.
Het was een heel erg spannend boek. De eerste keer geloofde ik eigenlijk niet dat het meisje ook echt vermoord was. “Ze was dood. Echt dood. Wat voelde ik? Opluchting? Verdriet? Spijt? Woede? Ik voelde vreemd genoeg niks, alsof ik geen gevoelens meer had” (blz.84). Doordat je door de ogen van de moordenaar kijkt maakte dit mij nieuwsgierig naar de afloop.
De gebeurtenissen komen zeer realistisch over. Er zijn ook mensen in het echt die zelfmoord plegen omdat ze gepest worden. Het feit dat er zo veel meisjes vermoord worden is iets minder geloofwaardig. Het boek speelt zich af in Amsterdam en er worden ook echt straatnamen genoemd, waardoor het ook nog echter lijkt.
De tekst is makkelijk te lezen en de schrijfster gebruikt begrijpelijke woorden. Ik vond dat het boek makkelijk te lezen want de hoofdstukjes waren niet zo lang. Ook vond ik het fijn dat de stukjes tekst van de moordenaar met een andere kleur werden geschreven. De schrijfster gebruikt op het laatst een dagboek als tekstvorm.
Het is een spannend verhaal over moorden, maar de boodschap die eronder ligt gaat over de invloed van pesten. Het moorden is natuurlijk verkeerd, maar door het verhaal kreeg ik ook een soort van medeleven met de moordenaar. Hij had namelijk heel veel verdriet na de zelfmoord van zijn zus.

Ik vind het boek heel spannend. Het boek is spannend omdat je erachter wil komen wie de moordenaar is en waarom hij die moorden pleegt. Ook is het een boek dat je laat nadenken over het effect van pesten. Ik zou je het boek zeker aanraden om te lezen!.
- B.   ★★★★★
 
 
>
 

7

Het is niet een echt goede thriller, maar het verhaal is wel leuk.
- J.   ★★★★
 
 
>
 

8

In deze recensie ga ik drie argumenten geven over wat ik van het boek vond.

Mijn emotieve argument:
Het was naar mijn beleving een vrij saai boek, het is een redelijk voorspelbaar boek. Het was niet echt een schokkende beleving, er gebeurt heel weinig en het is een vrij traag boek. Het was ook geen heel leuk boek naar mijn beleving.

Mijn realistische argument:
Het was wel een realistisch boek, het zou zomaar echt kunnen gebeuren maar dat maakte het niet heel spannend. Het was wel een overtuigend boek maar dat was ook maar voor korte duur. Ik kan me goed voorstellen dat het echt zou gebeuren maar verder was het ook niet heel bijzonder.

Mijn morele argument:
Naar mijn mening was het een vrij slecht boek maar ik kan me voorstellen dat sommigen mensen het wel leuk vinden. De hoofdpersonen waren vrij asociaal en lomp maar dat paste wel bij het verhaal dus dat was wel goed geregeld.

Zoals misschien wel blijkt vond ik het geen heel leuk boek en zou ik hem dus ook niet aanraden maar als je van dit soort realistische verhalen houd is het zeker een aanrader.
- R.   ★★
 
 
>
 

9

Ik vond het een heel leuk boek. Het was vooral heel spannend, maar daar hou ik wel wat van. Ik had het einde echt niet zien aankomen. Ik vond het spannend omdat je kon lezen wat de moordenaar dacht. Ook vond hoe de schrijver schreef erg prettig om te lezen.
- S.   ★★★★★
 
 
>
 

10

Ik vond het een heel leuk boek, en echt spannend. Misschien wel een beetje verwarrend dat er meerdere hoofdpersonen zijn, en als je van vrolijke boeken houdt waar alles happy is kun je dit boek beter niet lezen.
- D.   ★★★★★
 
 
>
 

11

Het is een spannend maar toch een leuk boek.
- M.   ★★★★★
 
 
>
 

12

Ik vond het een heel leuk en spannend boek.
- R.   ★★★★★
 
 
>
 

13

Lastig om in te komen, wel hele spannende stukken en het einde is erg goed geschreven.
- B.   ★★★★
 
 
>
 

14

Heel erg leuk boek. Echt een aanrader!.
- N.   ★★★★★
 
 
>
 

15

Het is een leuk maar weer spannend boek als je van thrillers houd.
- D.   ★★★★
 
 
>
 

16

Dit boek was echt geweldig. Helemaal mijn stijl en zeker een aanrader als je van spanning en misdaad houdt. Dit is al de 2e keer dat ik dit boek lees en het blijft leuk. Ik wil het boek het liefst in een keer vlot uitlezen. Veel spanning, maar daar hou ik juist van. Heel creatief en echt een grote aanrader. Je krijgt nogal heftige gedachtes te lezen, wat ik heel fascinerend vond. Ik moest soms wel even slikken, en ik vind het knap hoe Mel Wallis de Vries zo’n karakter heeft uitgewerkt. Een hele grote aanrader maar je moet er maar van houden. Echt een van mijn favoriete boeken.
- L.   ★★★★★
 
 
>
 

17

Ik vind het een heel leuk boek wel een beetje spannend af en toen.
- N.   ★★★★
 
 
>
 

18

Erg leuk! Soms wel eng.
- D.   ★★★★★
 
 
>
 

19

Leuk, maar soms zitten er rare stukjes in.
- B.   ★★★★
 
 
>
 

20

Ik geef dit boek een 8, 4 omdat het soms een beetje onduidelijk is. Maar het is wel een erg leuk verhaal. Dus echt een leuk boek!.
- K.   ★★★★
 
 
>
 

21

Het was een erg leuk boek erg spannend en een niet te moeilijk boek.
- E.   ★★★★★
 
 
>
 

22

Heel spannend super erg van genoten.
- K.   ★★★★★
 
 
>
 

23

Ik vond het boek spannend.
- R.   ★★★★
 
 
>
 
 

< Leestip