Leeskronkels
ONDERSTAANDE OPDRACHT IS GEMAAKT DOOR ANIKA VERSCHUUR VOOR PRO LEERLINGEN.
Geïnspireerd op de creatieve kronkels van de online lesmethode Drama online kun je zogenaamde leeskronkels inzetten op elk gewenst moment. Aan het begin of einde van de dag, na de pauze, in verloren minuten of heel gericht omdat je aan leesbevordering wil doen.
Leeskronkels zijn onalledaagse vragen die je creatieve brein aanzetten en die een beroep doen op je verbeelding en fantasie. Dus geen leervragen waarop maar één antwoord mogelijk is en bedoeld om je kennis te testen, maar uitdagende vragen die je motiveren om eens anders naar dingen te kijken. En wanneer je deze leuke vragen koppelt aan boeken heb je er zomaar een leuke leesbevorderende werkvorm bij!
Hieronder vind je een aantal leeskronkels met boeken die er direct mooi bijpassen. Maar elke tekst die over het thema gaat van de vraag is natuurlijk geschikt om te gebruiken! Denk daarbij ook aan gedichten, artikelen uit het nieuws, een brochure, een column enzovoorts.
"Atlas van de allergrootste reizen" - Philip Steele & Christian Gralingen
De atlas van de allergrootste reizen neemt lezers mee op een fantastisch avontuur naar het onbekende. Met de hulp van een coole virtual reality app, treden ze in het spoor van de belangrijkste ontdekkingsreizigers. Welk gevaar kwamen de reizigers tegen? Hoelang waren ze onderweg? Kinderen zullen versteld staan van de verhalen van deze spannende expedities, die verteld worden aan de hand van prachtig geïllustreerde kaarten en interessante feitjes.
Stel dat er een klein landje tussen België en Duitsland ontdekt wordt. Hoe zeggen de mensen daar goedemorgen?
"Colorama": Het boek over alle kleuren en tinten.
Ga mee op een unieke reis door de wereld van de kleuren en ontdek meer dan 100 tinten, van karmijnrood tot babyroze, van ambergeel tot zijdewit en van kiwigroen tot Toearegblauw. Laat je verrassen door boeiende weetjes over kleur in de wereld om ons heen. Weet je waarom een flamingo roze is? Weet je waar de term indigo vandaan komt? Wat hebben een aardbei en een herfstblad gemeenschappelijk? En hoe komt melk aan zijn witte kleur?
Bedenk een naam voor een nieuw uitgevonden kleur. Wat zou je graag willen hebben in die kleur?
"Thuis in de toekomst" - Madeleine Finlay & Jisu Choi
'Thuis in de toekomst' is een opvallend boek over duurzaamheid met een futuristische insteek. Iedereen weet wel dat klimaatverandering een enorme impact heeft op de planeet. Maar wat niet iedereen weet, is dat er al flink wat bijzondere, futuristische, supergroene en maffe oplossingen zijn verzonnen door wetenschappers. In dit kleurrijke non-fictieboek leren kinderen hoe uitvindingen en wetenschap de klimaatverandering kunnen aanpakken en hoe we duurzamer kunnen gaan leven. Een insectenburger als snack, slijmzwammen als routepijlen, planten als lamp op het nachtkastje... Wat deze dingen gemeen hebben? Allemaal zijn het groene antwoorden op grote en alledaagse klimaatvragen.
Welke uitvinding moet volgens jou nog gedaan worden?
"Beestachtige buren" - Bouwien Jansen & Lotte Stegeman
Voor het zien van wilde dieren hoef je helemaal niet ver te reizen. Ook dicht bij huis scharrelen veel prachtige dieren rond. Sommige ken je wel. Zwijnen bijvoorbeeld, en herten en zeehonden. Maar wist je dat er in ons land ook heel veel onbekende snuiters rondsluipen? Wat dacht je van de eikelmuis? De witsnuitdolfijn? En de franjestaart? In dit boek lees je alles over de wilde zoogdieren bij jou in de buurt. En ontdek je waar je ze in het écht kunt ontmoeten.
En natuurlijk ga je samen op zoek naar de grootte van dieren om te kijken wie de beste lijst heeft gemaakt.
Schrijf het kleinste dier op dat je kent. Hierna schrijf je een iets groter dier op. Net zolang tot je bij het grootste dier bent aangekomen. Hoe lang is jouw lijst?
"De grondel & de garnaal" - Geert-Jan Roebers & Margot Westermann
Leeuwen verslinden zebra's, spinnen vangen vliegen. En als ze elkaar niet opeten, dan zitten dieren elkaar wel op een andere manier dwars. Maar niet altijd. Naast natuurlijke vijanden bestaan er ook natuurlijke vrienden, zoals de vis die samenwoont met een blinde garnaal. Dit boek gaat over vriendschappen in het dierenrijk. Over vriendendiensten, broederliefde en opoffering. Over vrienden voor het leven of voor even. En over valse vrienden, want ook in de dierenwereld zijn vrienden niet altijd te vertrouwen.
Bioloog Geert-Jan Roebers heeft al veel mooie boeken op zijn naam staan. Ook in "De grondel & de garnaal" bewijst hij opnieuw álles te weten over het dierenrijk. Een leerzaam, rijk en origineel non-fictieboek, met vrolijke en speelse illustraties van Margot Westermann.
Bedenk vijf redenen waarom een mug jaloers zou kunnen zijn op een tijger?
pro
< Lessuggesties