Zoek naar boeken op
 
 
 
 
 
 
Img: /news/images/behind10.jpg
17 oktober 2023

Boaz, Sophie en Wieger trappen de dertiende editie af

De Weddenschap gaat landelijk van start op het praktijkonderwijs, het vmbo en het mbo met Boaz, Sophie Straat en Wieger Hoogendorp.

Data:
31 oktober 2023 Boaz op het PRO Grotius Delft.
6 november 2023 Sophie Straat op de Vinse School Amsterdam.
9 november 2023 Wieger Hoogendorp op de Herman Brood Academie Utrecht.

Boaz, Sophie Straat en Wieger Hoogendorp doen de landelijke aftrap van leesbevorderingscampagne De Weddenschap van Stichting Lezen. Samen met (v)mbo-klassen en praktijkonderwijs zullen zij in Delft, Amsterdam en Utrecht hun handtekening zetten onder het contract van De Weddenschap. Daarmee leggen zij officieel vast dat zij zich gaan inzetten om gedurende de campagne drie boeken in zes maanden te lezen. Behalve de rol van uitdager nemen de BN'ers ook de rol van leescoach op zich. Zij coachen de deelnemers naar de eindstreep van drie boeken door middel van hun boekenvlogs. De Weddenschap eindigt eind april 2024. Alle deelnemende scholen organiseren hun eigen aftrap op school.
Boaz: Ik doe mee aan De Weddenschap omdat ik bang ben dat lezen anders vergeten wordt.
Sophie Straat: Meedoen aan De Weddenschap? Laten we het gewoon doen, wordt leuk!
Wieger Hoogendorp: Ik ben een alleslezer, ik vind het leuk om mijn horizon te verbreden.

De dertiende editie besteedt extra aandacht aan scholen van het praktijkonderwijs. De Weddenschap is een campagne waarbij leerlingen boeken mogen lezen die ze zelf kiezen. Ook de hoeveelheid boeken mogen de leerlingen zelf bepalen. De richtlijn is 3 boeken in 6 maanden. Omdat leesbevordering maatwerk is kunnen docenten en leerlingen met elkaar afspraken op maat maken over de hoeveelheid te lezen boeken. Voor sommige kinderen is 1 boek al een overwinning. Stichting Lezen roept docenten, mentoren en stagebegeleiders nadrukkelijk op om zelf boeken te lezen en zo als leesrolmodel te fungeren.

Uit onderzoek blijkt dat wie regelmatig leest een betere taalvaardigheid ontwikkelt. Goed kunnen lezen is een basisvaardigheid in onze geletterde samenleving en het draagt bij aan succes op school. In de leestip zijn boekentiplijsten en lessuggesties te vinden. Alle deelnemers krijgen na afloop een certificaat en er zijn prijzen en een landelijke trofee te winnen. Deelname aan De Weddenschap is gratis. Schrijf je vandaag nog in en ontvang de gratis boekenleggers. Wie wint dit schooljaar de trofee en een schrijversbezoek van De Schrijverscentrale?