Anna Oosterling

 
 

Mijn naam is Anna Oosterling en ik geef les aan de Herman Brood Academie in Utrecht. Daarnaast werk ik al meer dan tien jaar in de muziekindustrie als tourmanager, merkstrateeg en coach. Dat vind ik het leukst voor artiesten die nog niet zo groot zijn. Vroeger werkte ik bijvoorbeeld voor Chef'Special en Typhoon. De laatste jaren met The Vices en Never Been to Berlin. Tussendoor doe ik waar ik zelf zin in heb. Hobby's zoals drummen en beachvolleybal, maar ook grotere projecten zoals het maken van een surfboard en uitbrengen van mijn eigen kinderprentenboek (Siggy wil Surfen). Verder lees ik heel graag, voor mijzelf of samen met mijn kindjes van 5 en 2 jaar oud.
 
Van wat voor boeken hou je?
Je kunt beter vragen waar ik niet van hou! Want dat is maar weinig. Het meeste lees ik fantasy verhalen en non-fictie over filosofie, psychologie, geschiedenis, godsdienst en spiritualiteit. Ook kookboeken hou ik van. En ik lees Engels en Nederlands. Als de schrijver bijvoorbeeld het boek zelf in het Engels geschreven heeft, dan lees ik het graag in die originele taal. Het minste lees ik romans waar het verhaal alleen maar gaat over verliefdheid.
 
Gebruiken jullie de tools zoals het maken van boekentiplijsten en de opdrachtenmodule?
We maken zeker boekentiplijsten! Hoewel we die niet persé hier op De Weddenschap maken. We hebben bij de Herman Brood Academie een boekenkast staan bij onze uitleenbalie. Daar kun je allerlei boeken lenen. Een soort eigen bibliotheek. Een student kan daar aan de balie ook tips krijgen. De opdrachtenmodule hebben we nog niet gebruikt. Daar ben ik wel heel benieuwd naar dus gaan we nog proberen!
 
Heb je al boekrecensies geschreven of gelezen op de website? En je leerlingen/studenten?
Mijn eerste recensie staat online, over het prachtige boek Het Weeshuis in de Azuurblauwe Zee (aanrader!). Binnenkort komen we samen met alle studenten en docenten die bij ons De Weddenschap mee doen. Dan bespreken we de boeken die we hebben gelezen. Dat is een mooi moment voor ons om die verhalen te delen in recensies hier!
 
Hoe pakken jullie de aftrap aan?
Voor de aftrap hebben de studenten van de opleiding Podium en Evenemententechniek een heel mooi podium gebouwd in ons theater. De studenten van de opleiding Music Industry Professional hebben de aankleding verzorgd. Zo ontstond er een hele mooie plek met banken, kleedjes, planten en boeken waar ik een interview met Wieger heb gehouden. Na het interview hebben studenten nog vragen kunnen stellen aan Wieger. Toen was het moment daar om onze handtekening te zetten. De aftrap was gezellig, interessant en geslaagd!
 
Stellen jullie zelf prijzen ter beschikking voor de aflsuiting?
We hebben een leuk plan in gedachte, maar dat is nog niet helemaal rond en dus kunnen we nog niet verklappen 😉
 
Is De Weddenschap een weddenschap of een uitdaging voor jullie?
We waren het tijdens de aftrap met elkaar eens dat we allemaal heel erg van lezen houden, maar soms echt die stok achter de deur nodig hebben. Het helpt enorm om af en toe elkaar aangemoedigd te worden. Het is dus niet een hele grote uitdaging, echt een weddenschap!
 
Heb je het idee dat het plezier in boeken lezen toeneemt tijdens het project?
Zeker! Voor de Weddenschap dacht ik vaak: 'ik zou echt meer moeten lezen'. Toen was het een 'moetje'. Ik kijk nu weer uit naar de momenten dat ik even kan lezen. Ik was van plan 3 boeken in 6 maanden te lezen. Maar ik heb nu al 6 boeken in 3 maanden gelezen.
 
Praten jullie meer over boeken tijdens en buiten de lessen?
We praten sinds De Weddenschap zeker meer over boeken. Ik merk dat ik zelf ook vaker boeken tip die goed passen bij een les die ik geef. Van studenten krijg ik ook leestips. Mijn leeslijst is inmiddels nogal flink, ik denk dat ik een permanente weddenschap nodig heb om daar doorheen te komen! Haha.
 
Heb je nog leuke tips voor andere deelnemers?
Vergeet niet dat er op veel plekken mini buiten bibliotheken zijn of zelfs boekwissels (zoals op Utrecht Centraal). Daar kun je gewoon een boek pakken. Als je het uit hebt leg je het weer terug of geef je het door. Zo kun je ook boeken lezen als je geen geld hebt om een boek te kopen. En als je veel leest is abonnement op bijvoorbeeld Kobo+ heel voordelig, dat werkt ook gewoon op je telefoon maar als je de mogelijkheid hebt is een e-reader het fijnst lezen (zonder afleiding). Mijn laatste tip: wees niet bang om te delen dat je leest. Het verbaast mij steeds weer hoeveel mensen, jongeren en kinderen graag lezen en ook enthousiast worden om andere lezers tegen te komen. Soms ken je iemand al jaren en weet je niet van elkaar dat je graag leest!
 

herman brood academie    docenten   

Share PRINT   
 
 

 
 

< Interviews