Img: /images/jkoopmanschaplezencentr2019-3.jpg
14/01/2020

Het leukste boek van de hele wereld

 
Manon Sikkel is behalve kinderboekenambassadeur ook ambassadeur van De Weddenschap. Dit is het tweede stuk dat zij voor De Weddenschap schrijft.

Het leuke aan de Weddenschap vind ik de enorm diverse keus aan boeken. Met mijn eigen IzzyLove-boeken bezoek ik vaak de eerste klassen van VMBO-scholen. Vooral de meisjes zie ik vaak opgelucht ademhalen wanneer ik de boeken vol hartjes in de lucht hou en vertel dat mijn boeken vooral gaan over liefde en vriendschap. Wat ik er soms bij vertel is dat mijn boeken vaak hervertellingen zijn van beroemde romans. Zo is Hoe word ik een koppelaar, door IzzyLove een nieuwe versie van Jane Austen's Emma. Is Voor wie doe jij een moord, door IzzyLove, gebaseerd op Hitchcock's klassieke film Rear Window, en volgt mijn nieuwste boek Villa Valentijn de verhaallijn van Wuthering Heights.

jkoopmanschaplezencentr2019-1.jpg Boeken zijn gewoon maar verhalen, vertel ik dan.
En verhalen, die kun je op allerlei manieren tot je nemen. Vaak zeg ik als grap dat als je niet van lezen houdt, je moet zorgen dat je veel tv kijkt. En dat Netflix vol zit met fantastische verhalen. Omdat er op de middelbare school veel minder kinderen enthousiast zijn voor boeken lezen, richt ik me niet op het 'saaie' lezen, maar op het spannende verhaal dat er achter zit. En ik vertel dat er voor elk kind een boek is. Dat ene verhaal waarin hij of zij zichzelf herkent.

Het mooie aan De Weddenschap is dat het een keur biedt aan verhalen om uit te kiezen. Verhalen vol avonturen, romantiek, actie. Zelf hou ik enorm van de boeken van John Green. Ik hou van zijn humor, zijn vertelkunst en van hoe goed hij jonge mensen begrijpt. Ik gebruik zijn boek Een weeffout in onze sterren om kinderen enthousiast te krijgen voor lezen. Dan vertel ik dat het boek ook verfilmd is. En als er dan één fan in de klas is, dan vertel ik ook dat ik ooit een lange treinreis maakte van John Green. En dat we toen zo verschrikkelijk hebben gelachen.

Het leukste boek van de hele wereld, het is soms best lastig om dat te vinden. Maar ik ben er wel van overtuigd dat je ook in het voortgezet onderwijs kinderen enthousiast kunt maken. Door met heel veel enthousiasme te vertellen over boeken. Maar vooral over de verhalen erachter. Want dat is waar wij mensen al eeuwen lang goed in zijn: elkaar verhalen vertellen.

 
 

 
 
 
 
 
 

< Nieuws archieven