Img: /bin/images/arie-slob.jpg
11/09/2020

Minister Slob maakt ambassadeurfilmpje voor De Weddenschap

 
Arie Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media is de eerste in een reeks leesambassadeurs Voor De Weddenschap. In een filmpje vertelt hij waarom hij lezen zo leuk en belangrijk vindt. Hij geeft ook een leestip voor docenten. De Weddenschap start 26 oktober 2020 en eindigt half mei 2021. De landelijke leescoaches zijn Famke Louise, Jeangu Macrooy en DIO.

De organisatie van De Weddenschap, het landelijk leesbevorderingsproject van Stichting Lezen voor leerlingen van het praktijkonderwijs, vmbo en studenten van het mbo heeft Arie Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs gevraagd om De Weddenschap onder de aandacht te brengen bij niet alleen leerlingen maar ook hun docenten. En dan docenten van alle vakken.
De Weddenschap bestaat 10 jaar en dat vraagt om een feestelijke grote viering. Een positieve aanpak om de volgende kwestie aan te pakken. Peter van Duijvenboden (Teamleider projectontwikkeling en innovatie Stichting Lezen): "Nederlandse jongeren lezen veel te weinig. Ze vinden lezen niet leuk of te moeilijk en doen liever andere dingen. Vaak weten ze niet welke boeken er zijn en ze worden te weinig gestimuleerd. Daarom vragen we docenten van alle vakken om mee te doen met hun leerlingen."
Onvoldoende leesvaardigheid belemmert de schoolcarrière en een goede deelname aan onze geletterde maatschappij. Maar liefst 25% van onze jongeren dreigt laaggeletterd te worden (bron PISA 2018).

Janneke van Wijk (Projectleider De Weddenschap). "De inschrijvingen voor scholen zijn gestart. We nodigen uitdrukkelijk ook docenten, ouders, verzorgers, iedereen die jongeren aan het lezen wil krijgen om zelf ook mee te doen en zich in te schrijven. Famke Louise, Jeangu Macrooy en Dio zijn er klaar voor om komend seizoen de uitdaging aan te gaan. Zij hebben de boeken uitgezocht en hebben een heel leuk startfilmpje gemaakt."

Het startfilmpje zal begin oktober te zien zijn. Hiermee kunnen docenten en leesprofessionals zich voorbereiden op een eigen aftrap op school of in de bibliotheek na de herfstvakantie. In de komende weken zullen meerdere leesambassadeurs zich voorstellen en leestips geven. Kijk hier voor het filmpje met Minister Arie Slob.


Meer weten
Kijk voor leesplezier, boekentips, materialen en aanmelden op www.deweddenschap.nl
Deelname aan De Weddenschap is gratis. Iedere deelnemer ontvangt na afloop een certificaat met de foto en handtekening van de leescoach. Het winnen van de trofee en de prijzen werken stimulerend voor docenten en leerlingen.
Kijk voor onderzoek, succesfactoren, leesbeleid en leespraktijk op www.lezeninhetvmbo.nl. 
 
 
 
 
 
 

< Nieuws archieven